A - B - C - Č - Ć - D - - Đ - E - F - G - H - I - J - K - L - Lj
 
M - N - Nj - O - P - Q - R - S - Š - T - U - V - W - X - Y - Z - Ž

 


Brzi pristup    Dijagnostika    Laboratorijski nalazi    Operacije i zahvati    Koža


pretraživanje leksikona i enciklopedije       

Najčešći upiti

giht, ulozi (vrsta artritisa), metabolička bolest u kojoj dolazi do odlaganja kristala mokraćne (urične) kiseline na raznim mjestima u tijelu (u raznim organima ili tkivima). Radi se o prirođenom ili stečenom poremećaju metabolizma mokraćne kiseline koji uzrokuje njeno povišenje u krvi i odlaganje kristala mokraćne kiseline (urata) u zglobove i tkiva. Mjesto odlaganja mogu biti bubrezi, uške, potkožno tkivo ili zglobovi. Odlaganjem kristala urične kiseline u zglobnu ovojnicu razvija se upalna reakcija sinovije – urični artritis (lat. arthritis urica).
Kristali se mogu odlagati i u tkivu bubrega - urički nefritis (lat. nephritis urica). Kristali se mogu taložiti u bubrežnim mokraćnim kanalima gdje stvaraju kamence od mokraćne kiseline (nephrolithiasis urica). Nakupine kristala u raznim dijelovima vezivnog tkiva (pod kožom ili na ušnoj hrskavici) nazivaju se urički tofi (lat. tophi urici). Uzrok taloženju (ulaganju) kristala mokraćne kiseline jest njezino prekomjerno stvaranje koje nadmašuje ekskrecijsku sposobnost organizma ili pak smanjena sposobnost izlučivanja.
Bolest se ponekad može povezati s genetski naslijeđenim poremećajem metabolizma, no puno je češće uzrokovana prekomjenim unosom namirnica životinjskog porijekla koje su bogate purinima, kao i prekomjernom konzumacijom alkohola. Javlja se uglavnom kod pretilih muškaraca srednjih godina. Tipično mjesto pojave artritisa jest bazalni zglob nožnog palca koji pocrveni (stari naziv podagra). Karakteriziran je napadajem žestoke boli, crvenilom, toplinom i oteklinom u zglobu palca koji obično traje nekoliko dana. Bol je vrlo jaka tako da oboljelog smeta i dodir čarape na nozi. Liječenje akutnog artritisa se sastoji u mirovanju i primjeni lijekova protiv upale i bolova. U smirivanju akutnih napadaja pomaže kolhicin (lijek nije registriran u Hrvatskoj), a na pomolu je i nova generacija lijekova. U kroničnom obliku gihta dolazi do odlaganja kristala urata u tkivima te se pojavljuju se tzv. urični tofi, a pri odlaganju na rukama i nogama stvaraju teške deformacije i destrukcije kosti i zglobova. Urični tofi su potkožne kompaktne naslage mokraćne kiseline koje izgledaju kao kvrge i nalaze se u području zahvaćenog zgloba (najčešće lakta) ili na rubovima uški. Osim zglobova može biti zahvaćen i bubreg gdje dolazi do oštećenja bubrega (uratna nefropatija) i stvaranja kamenaca urične kiseline. Dijagnostika se temelji na dokazivanju uloga mokraćne kiseline u tkivima. Liječenje se u prvom redu sastoji od dijetalnih mjera (strogo je zabranjen alkohol, a treba izbaciti iz jelovnika hranu bogatu purinima - iznutrice, divljač, konzerviranu hranu, školjke, a u nekim slučajevima se propisuju lijekovi koji smanjuju razinu mokraćne kiseline. Primjeren unos tekućine sprječava oštećenje bubrega. Dugoročne mjere za prevenciju pojave artritisa sastoje se u razumnim dijetetskim postupcima koji smanjuju razinu mokraćne kiseline u krvi te primjeni lijekova koji snižavaju razinu mokraćne kiseline.
 
Forum Psihijatrija        BMI - indeks tjelesne mase
 
Važna napomena
Sadržaj ove stranice i opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta ili uputa o korištenju pojedinih proizvoda kao niti promocija pojedinih proizvoda kao takvih. Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije a svi korisnici ove web stranice suglasni su s činjenicom da osobno snose svaki rizik u vezi s pristupom i korištenjem sadržaja stranice. MedLex ovime isključuje svoju odgovornost za svaku izravnu i/ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove web stranice kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju iste stranice, koja sadržava i informacije trećih strana i linkove na druge stranice na Internetu nad kojima MedLex nema nikakvu kontrolu te stoga ne daje nikakva jamstva u pogledu točnosti ili bilo koje druge karakteristike takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za te informacije.
 
TopOfBlogs Health Blogs zdravlje, medicina, medicinski leksikon, medicinski rječnik, medicinski leksikon, upala, poremećaj, lijekovi, liječenje, simptomi, bolest, hrana, srce, koža, krvotok, disanje, alergija, cirkulacija, bolesti, stanja, mkb, savjeti, stres Free counter and web stats Medicinski leksikon, rječnik i enciklopedija Health Blog Directory
CroLinks | BiH Link | Online Marketing | Jahu.net | link directory | Free Blog Directory | blogville.us | Lawyer vs. Attorney | Credit Cards | Credit Cards Glossary | Free Anti Spam Tools | Free Web | Free 4 me | Information About Croatia | Insurance | Self Improvement