A - B - C - Č - Ć - D - - Đ - E - F - G - H - I - J - K - L - Lj
 
M - N - Nj - O - P - Q - R - S - Š - T - U - V - W - X - Y - Z - Ž

 


Brzi pristup    Dijagnostika    Laboratorijski nalazi    Operacije i zahvati    Koža


pretraživanje leksikona i enciklopedije       

Najčešći upiti

citološki razmaz, Jedna od metoda otkrivanja premalignih i malignih (zloćudnih) promjena stanica. Jedan od najčešćih primjena je metoda Papa testa za otkrivanje ranih premalignih promjena vrta maternice. Citološki razmaz se također često koristi za prepoznavanje tumorskih stanica u abdominalnoj, pleuralnoj, zglobnoj i cerebrospinalnoj tekućini. Ovo je vrlo pouzdana metoda, iako treba naglasiti da pouzdanost metode prvenstveno ovisi o kvaliteti uzetog uzorka, tako da negativni nalaz ne isljučuje mogučnost prisutnosti tumora. Zbog toga je sve pozitivne nalaze (sumnja na zloćudnu promjenu) potrebno potvrditi biopsijom odnosno histološkom pretragom.
Izvor: cardionet.hr

cistoskopija, Metoda koja pomoću specijalnog instrumenta cistoskopa omogućuje pregled unutrašnjosti mokraćnog mjehura. Cistoskop je optički instrument kojim se uvodi u mokraćni mjehur kroz mokraćnu cijev (uretru) te se procjenjuje veličina mokraćnog mjehura, izgled sluznice te postojanje karcinoma ili dobroćudnih promjena (polipi i ciste mokraćnog mjehura). Kod sumnje na tumor se u kao nadopuna ove pretrage se uzima komadić tkiva za histološku analizu (biopsija) što omogućuje definitivnu dijagnozu.
Izvor: cardionet.hr

cerebralna angiografija, Kontrasna radiološka metoda pretrage krvnih žila mozga. Metoda se sastoji u injiciranju vodotopljivog jodnog kontrasta u karotidnu ili vertebralnu arteriju (krvne žile vrata) uz istodobno serijsko rentgensko snimanje lubanje. Metoda omogućuje izravni prikaz intrakranijskih krvnih žila. Temeljna indikacija za cerebralnu angiografiju je sumnja na vaskularnu malformaciju (malformaciju krvnih žila) kao uzrok intrakranijskog krvarenja (intrakranijska aneurizma i A-V angiomi), te prikaz vaskularizacije intrakranijskih tumora, stenoze (suženja) i okluzije (začepljenja) krvnih žila. Također stanja kao epiduralni hematom, subduralni hematom i intracerebralni hematom se prikazuju angiografijom kao avaskularna područja.
Izvor: cardionet.hr

campylobacter jejuni, Spiralna bakterija kojoj su za razvoj potrebni uvjeti s malo kisika. Ova bakterija je odgovorna za veliki broj infektivnih gastroenteritisa. Infekcija se prenosi inficiranom hranom, a najčešće je to meso peradi ili mlijeko. Značenje infekcija Campylobacterom jejuni u reumatologiji jest u mogućnosti izazivanja reaktivnog artritisa (vidi) u za to predisponiranih osoba. Infekcija se liječi antibiotikom, a za liječenje artritisa najčešće je dostatna primjena nesteroidnih protuupalnih lijekova.

CREST sindrom, Jedan od oblika sustavne skleroze (vidi). Ime sindroma je zapravo akronim s prvim slovima simptoma koji čine sindrom (engleski - Calcinosis, Raynaud, Esophagus, Sclerodactylia, Telenagiectasiae). Ovaj oblik sustavne skleroze obilježen je prisutnošću kalcifikacija pod kožom, vrlo izraženim promjenama na prstima ekstremiteta prilikom izlaganja hladnoći (Raynaudov sindrom), poteškoćama pri gutanju, vretenastim zadebljanjem prstiju te nazočnošću brojnih proširenih kožnih kapilara (teleangiektazija). Bolest se povezuje s prisutnošću protutijela usmjerenih na centromeru kromosoma. Liječi se kombiniranom primjenom imunosupresivne terapije i terapije usmjerene prema pojedinim zahvaćenim organima. Smatra se da je prognoza bolesnika povoljnija nego u klasičnom obliku sustavne skleroze.

ciklooksigenaza, Enzim važan u stvaranju upalnog odgovora. Sudjeluje u pretvorbi arahidonske kiseline u prostaglandine, kemijske spojeve koji imaju središnju ulogu u upalnom procesu i pojačanoj osjetljivosti perifernih živčanih završetaka odgovornih za osjet boli. Postoje dva oblika ciklooksigenaze: konstitutivna COX-1 i inducibilna COX -2. Ciklooksigenaza je glavno mjesto djelovanja nesteroidnih antireumatika koji blokiraju njihovo djelovanje. Terapijski učinak nesteroidnih antireumatika se postiže prvenstveno djelovanjem na COX-2.

celijakija, Celijakija je nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži, ječmu. Posljedica je tipična glutenska enteropatija koja se manifestira kod nekih osoba i izaziva teško oštećenje sluznice tankog crijeva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane.
Celijaklija je kronična bolest tankog crijeva zbog nepodnošljivosti glutena (proteina iz pšeničnog zrna) koji izaziva imunološku reakciju u crijevima. Odstranjenje glutena dovodi do potpune remisije, dok ponovno izlaganje glutenu izaziva recidiv bolesti. U pravilu celijakija se pojavljuje u dobi starijeg dojenčeta i malog djeteta, s početkom primjene pšeničnih proizvoda (pšenično brašno, keksi) u prehrani.
Znakovi bolesti: kronični proljev, steatoreja, distendirani trbuh, znakovi opće pothranjenosti, gubitak apetita, razdražljivo dijete.
Liječenje: bolest zahtjeva doživotnu dijetu bez glutena, tj. dijeta bez proizvoda koji uključuju pšenicu, raž i ječam. Kukuruz i riža nisu štetni i dobra su zamjenska prehrana.

caries, Karijes. Oboljenje zubne cakline i dentina uslijed djelovanja bakterija.

cancroid, Kankroid. Karcinom kože.

cancer, Kancer, rak, zloćudni tumor. Karcinom.

chlamydia trachomatis, Mikroorganizam koji se dugo povezivao isključivo s upalom očiju (trahom) koja je dovodila do sljepila. Trahom je najčešći uzrok sljepila u svijetu, a učestalost mu je zbog primjena djelotvornih preventivnih mjera znatno opala u posljednjim desetljećima. Reumatolozi povezuju pojavu artritisa u nekih ljudi s urogenitalnim infekcijama uzrokovanim klamidijama (reaktivni artritis). Kolika je stvarna uloga ovog mikrooorganizma u nastanku artritisa teško je procijeniti s obzirom na to da je vjerojatno oko 20% populacije inficirano. Klamidija se dokazuje u uzorcima urina i obriscima mokraćne cijevi (ili grlića maternice), a liječi se djelotvorno antibiotikom. Artritis koji prati infekciju klamidijom najčešće nije erozivne naravi te je uglavnom dovoljna primjena nesteroidnih protuuupalnih lijekova.

chlamydia, klamidija, mikroorganizam, čest uzrok spolnih bolesti.

cistektomija, Kirurško odstranjenje mokraćnog mjehura.

cardiomyopathia, kardiomiopatija, Skupina bolesti nepoznatog uzroka koje primarno zahvaćaju srčani mišić, a očituju se gubtikom funkcije srčane pumpe.

CT

CT, kompjuterizirana tomografija, kompjuterska rekonstrukcija tomografirane ravnine tijela. Princip rada temelji se na slabljenju ili atenuaciji rendgenskih zraka prolaskom kroz snimani dio tijela, do čega dolazi zbog apsorpcije i rasapa rendgenskih zraka. To slabljenje RTG zraka se izražava tzv. koeficijentom apsorpcije, a on ovisi o atomskom broju i elektronskoj gustoći tkiva, te energiji RTG zraka. Što je veći atomski broj i gustoća elektrona snimanog tkiva, to je veći koeficijent apsorpcije. Nakon prolaska kroz tkiva različitih organa, oslabljeno zračenje pada na detektore koji ga pretvaraju u električne signale proporcionalne atenuaciji snimanog objekta. Iz niza takvih projekcija nastalih za vrijeme rotacije rtg cijevi i detektora, složenim matematičkim algoritmima uz pomoć računala rekonstruira se slika objekta i prikazuje na ekranu u obliku matrice sastavljene od pixela.

cholera, kolera, akutno crijevna bolest s povraćanjem, s velikim brojem vodenastih stolica, brzom dehidracijom i hipovolemičkim šokom. Izazivač Vibrio cholerae, odnosno njegov biotip - El Tor. Karantenska bolest. Fekalnooralna infekcija i ima endemsko-epidemijski karakter širenja. Inkubacija do 5 dana. Klinička slika može varirati od lakog enteritisa pa do smrtonosne klasične kolere. Kolerična dijareja je najlakši oblik bolesti i liči na druge crijevne bolesti. Kolerični gastroenteritis karakterizira povraćanje i velik broj obilnih »rižastih« stolica. Znaci dehidratacije i kolapsa se pogoršavaju svakim satom. Algidni stadij karakterizira 40-50 »rižastih« stolica dnevno, pa bolesnik može izgubiti 10% svoje tjelesne težine. Izraženi su najteži znaci dehidratacije i šoka. Bolesnik je pri svijesti, ali u krajnjoj prostraciji, bez pokreta, bez glasa, bez turgora kože. Smrt nastupa 2-3. dana bolesti, ukoliko se ne sprovede urgentna rehidracija (rehidratacija) i korekcija nastale metaboličke acidoze.
MKB-10: A00-A09 Crijevne infektivne bolesti --> A00 Kolera

chondritis, Upala hrskavice.

ciklička citrulinska protutijela, Protutijela usmjerena protiv cikličkih citruliniranih proteina. Pozitivan titar antiCCP protutijela neovisni je prediktor razvoja erozivnog artritisa kakav je reumatoidni artritis (senzitivnost 70%, specifičnost 98%). Protutijela su u serumu pozitivna i prije pojave simptoma bolesti.

ciklički citrulinirani proteini, Bjelančevine važne u razvoju upalnog procesa cikličke citrulinirane proteine, a poglavito u reumatoidnom artritisu. U cikličke citrulinirane proteine ubrajaju se keratin u stanicama sluznice jednjaka, filagrin u epitelu, vimentin u MΦ, fibrin u zglobovima bolesnika s RA, kao i alfa-enolaza te kolagen 1 i 2.

ciklički citrulinirani proteini, Bjelančevine važne u razvoju upalnog procesa cikličke citrulinirane proteine, a poglavito u reumatoidnom artritisu. U cikličke citrulinirane proteine ubrajaju se keratin u stanicama sluznice jednjaka, filagrin u epitelu, vimentin u MΦ, fibrin u zglobovima bolesnika s RA, kao i alfa-enolaza te kolagen 1 i 2.

coelioscopia, Celioskopija. Vizualni pregled trbušne šupljine uz pomoć optičkog instrumenta.

citokini, Skupina bjelančevina niske molekularne mase, koje su važni posrednici u prijenosu informacija između različitih stanica u organizmu. Izlučuju ih različite stanice kao što su limfociti, monociti, makrofazi, fibroblasti i druge. U citokine se ubrajaju limokini, interleukini, kemokini, monokini, adhezijske i druge slične molekule.

citodijagnostika, Metoda utvrđivanja dijagnoze na temelju mikroskopskog pregleda i prepoznavanja stanica tjelesnih tekućina, tkiva ili organa te njihovih sekreta i ekskreta.
Pretraga koja se temelji na mikroskopskom pregledu stanica tjelesnih tekućina, tkiva ili organa.

chalazion, Manja oteklina na rubu očnog kapka. Kronična upala.

cistitis, Upala mokraćnog mjehura.

cista, Zatvorena šupljina u tijelu koja je obložena slojem površnih stanica i sadrži tekući ili polutekući sadržaj. Ako šupljina nije obložena slojem stanica, pravilnije ju je zvati pseudocista.

carski rez, (lat. sectio cesarea), Operativno-abdominalni put dovršenja porođaja (kroz trbušnu stijenku i prednji zid maternice). Incidencija carskog reza je od 5-25%. Danas se carski rez radi ekstraperitonealno, radi izbjegavanja peritonitisa. Najčešći je poprečni istmični ekstraperitonealni carski rez.
Glavne indikacije za carski rez su: 1. Placenta previja, 2. Sužena zdjelica, 3. Defleksija ploda sa leđima sprijeda. Gestacijska dob kad se radi carski rez sve se više smanjuje (donja granica je 26 tjedana).
Nuspojave carskog reza: 1. Visoka smrtnost (zbog patoloških trudnoća i morbiditeta), 2. Djeca koja se rađaju carskim rezom su uvijek nezrelija, 3. Neplodnost nakon carskog reza.

celulitis, v. flegmona

cortex, Kora. Npr. cortex reni je kora bubrega.
corticalis, Kortikalni. Pojam koji označava pripadnost kori.

Cushingov sindrom, Sindrom koji nastaje zbog prekomjernog izlučivanja glukokortikoida. Pod Cushingovom bolešću smatra se stanje nastalo zbog pojačanog lučenja adrenokortikotropnog hormona (ACTH) hipofize. Tipični znakovi Cushingova sindroma su: zaobljeno lice poput mjeseca (moon-face), pojačana dlakavost lica, akne, hiperpigmentacija (tamna boja kože lica), gubljenje kose, masni jastučići u nadključnim jamama, naslaga masti na šiji (bivolja grba), osteoporoza kralježnice (kompresivni prijelomi kralježaka i rebara), povišeni krvni tlak, ishemična bolest srca, bubrežni kamenci, mokrenje velikih količina urina (poliurija), strije ljubičaste boje na trbuhu, tanka koža, modrice, izostanak menstruacijskog ciklusa, propadanje mišića, tromboza vena, ulceracije i rane koje teško zaraštavaju na nogama, otekline nogu posebno gležnjeva.

cirkumcizija (obrezivanje), Kirurško odstranjenje prepucija (kožice) na penisu u slučaju fimoze odnosno suženja prepucija pri čemu se prepucij ne može prevući preko glansa (glavića) penisa.

commotio cerebri, v. potres mozga.

cijanoza, Označava plavkastu ili purpurnu boju kože i sluznica zbog visokog postotka reduciranog hemoglobina u centralnoj cijanozi ili smanjenoj prokrvljenosti u perifernoj cijanozi. Periferna cijanoza se obično vidi na okrajinama udova, obrazima i uškama. Glavni mehanizam je suženje krvih žila, nakon izlaganja hladnoći ili kod poremećaja periferne cirkulacije (Raynaudov fenomen). Centralna cijanoza može biti uzrokovana plućnim ili srčanim bolestima, a očituje se kada zasićenost arterijske krvi kisikom padne ispod 80%. U ovom obliku cijanoze tipična je pojava cijanoze jezika koja se nikad ne vidi u perifernoj cijanozi.

Chronova bolest, Nespecifična upala crijeva, koja može zahvatiti bilo koji dio probavnog kanala. Najčešće zahvaća tanko i debelo crijevo. Patološki proces je diskontinuiran pa su promijenjeni dijelovi crijeva odijeljeni zdravim segmentima. Uzrok bolesti nije poznat. Javlja se najčešće u adolescentskoj dobi. Crijevna stijenka je otečena sa ulceracijama i povećanim limfnim čvorovima, fibrozno zadebljana. Osnovna karakteristika bolesti su poboljšanja i pogoršanja simptoma.
Klinička slika: bol u trbuhu, proljevaste stolice, prisutnost svijetlocrvene krvi u stolici te anemija.
Komplikacije bolesti su fistule (kanal koji nastaje između crijeva i nekog organa), opstrukcije (začepljenje) i perforacija crijeva.
Liječenje je medikamento (kortikosteroidi, sulfasazalin, antibiotici, ciklosporin) i kirurško zbrinjavanje komplikacija.

cervikalni karcinom (karcinom vrata maternice), Patohistološki se ubraja u karcinom pločastih stanica. Pojavljuje se kao egzofitična, ulcerirajuća ili infiltrativna promjena. Tumoru obično prethode displastične promjene cervikalnog epitela CIN. Klinički je karakteriziran nepravilnim vaginalnim krvarenjem i iscjedkom.

cervikalna intraepitelna novotvorina (neoplasia intraepithelialis cervicis), (CIN), Promjene koje započinje s minimalnim atipijama epitela grlića maternice i napreduju kroz stadije sve izrazitijih abnormalnosti sve do invazivnog karcinoma pločastih stanica. Faktori rizika za pojavu ovih promjena su rana dob prvog spolnog odnosa, česta promjena spolnih partnera i nezaštićeni spolni odnosi. Patohistološki, CIN se klasificira na sljedeći način:
CIN-1 blaga displazija - abnormalne stanice u donjoj trećini epitela;
CIN-2 umjerena displazija - abnormalne stanice u donjoj i srednjoj trećini epitela;
CIN-3 teška displazija - abnormalne stanice su difuzno uključene u više od dvije trećine debljine epitela.
Liječenje se razlikuje ovisno o stadiju bolesti, u početnim stadijima potrebne su redovite kontrole i praćenje promjena, a u kasnijim stadijima koristi se postupak konizacije cerviksa, terapija laserom i histerektomija (kirurško odstranjenje maternice).

cerebellum, Mali mozak.

carcinoma in situ dojke, (kacinom in situ) Preinvazivni oblik karcinoma dojke.

carcinoma in situ, (karcinom in situ) Zloćudna promjena koja obuhvaća čitavu debljinu epitela bez stromalne invazije.
 
Forum Psihijatrija        BMI - indeks tjelesne mase
 
Važna napomena
Sadržaj ove stranice i opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta ili uputa o korištenju pojedinih proizvoda kao niti promocija pojedinih proizvoda kao takvih. Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije a svi korisnici ove web stranice suglasni su s činjenicom da osobno snose svaki rizik u vezi s pristupom i korištenjem sadržaja stranice. MedLex ovime isključuje svoju odgovornost za svaku izravnu i/ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove web stranice kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju iste stranice, koja sadržava i informacije trećih strana i linkove na druge stranice na Internetu nad kojima MedLex nema nikakvu kontrolu te stoga ne daje nikakva jamstva u pogledu točnosti ili bilo koje druge karakteristike takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za te informacije.
 
TopOfBlogs Health Blogs zdravlje, medicina, medicinski leksikon, medicinski rječnik, medicinski leksikon, upala, poremećaj, lijekovi, liječenje, simptomi, bolest, hrana, srce, koža, krvotok, disanje, alergija, cirkulacija, bolesti, stanja, mkb, savjeti, stres Free counter and web stats Medicinski leksikon, rječnik i enciklopedija Health Blog Directory
CroLinks | BiH Link | Online Marketing | Jahu.net | link directory | Free Blog Directory | blogville.us | Lawyer vs. Attorney | Credit Cards | Credit Cards Glossary | Free Anti Spam Tools | Free Web | Free 4 me | Information About Croatia | Insurance | Self Improvement