A - B - C - Č - Ć - D - - Đ - E - F - G - H - I - J - K - L - Lj
 
M - N - Nj - O - P - Q - R - S - Š - T - U - V - W - X - Y - Z - Ž

 


Brzi pristup    Dijagnostika    Laboratorijski nalazi    Operacije i zahvati    Koža


pretraživanje leksikona i enciklopedije       

Najčešći upiti

gangrena, Odumiranje, smrt tkiva. Nastaje najčešće kao posljedica prekida cirkulacije u nekom području

galaktoreja, Trajno lučenje mlijeka, neovisno o trudnoći i dojenju

generalizirani napadaji, Napadaji koji su izazvani električkim izbijanjima po cijelom mozgu.

gastritis, Upala želuca

gibus, Grba.

gerijatrija, Medicinska struka koja se bavi liječenjem i sprečavanjem staračkih bolesti te zbrinjavanjem starih osoba.

gigantizam, Abnormalni rast, pretjerana veličina. Posljedica je poremećenog (pretjeranog) izlučivanja hormona žlijezde hipofize u dječjoj dobi. Gigantizam je povezan s povećanjem i kratkih i ravnih kostiju, a u konačnici rezultira akromegalijom.

giht, ulozi (vrsta artritisa), metabolička bolest u kojoj dolazi do odlaganja kristala mokraćne (urične) kiseline na raznim mjestima u tijelu (u raznim organima ili tkivima). Radi se o prirođenom ili stečenom poremećaju metabolizma mokraćne kiseline koji uzrokuje njeno povišenje u krvi i odlaganje kristala mokraćne kiseline (urata) u zglobove i tkiva. Mjesto odlaganja mogu biti bubrezi, uške, potkožno tkivo ili zglobovi. Odlaganjem kristala urične kiseline u zglobnu ovojnicu razvija se upalna reakcija sinovije – urični artritis (lat. arthritis urica).
Kristali se mogu odlagati i u tkivu bubrega - urički nefritis (lat. nephritis urica). Kristali se mogu taložiti u bubrežnim mokraćnim kanalima gdje stvaraju kamence od mokraćne kiseline (nephrolithiasis urica). Nakupine kristala u raznim dijelovima vezivnog tkiva (pod kožom ili na ušnoj hrskavici) nazivaju se urički tofi (lat. tophi urici). Uzrok taloženju (ulaganju) kristala mokraćne kiseline jest njezino prekomjerno stvaranje koje nadmašuje ekskrecijsku sposobnost organizma ili pak smanjena sposobnost izlučivanja.
Bolest se ponekad može povezati s genetski naslijeđenim poremećajem metabolizma, no puno je češće uzrokovana prekomjenim unosom namirnica životinjskog porijekla koje su bogate purinima, kao i prekomjernom konzumacijom alkohola. Javlja se uglavnom kod pretilih muškaraca srednjih godina. Tipično mjesto pojave artritisa jest bazalni zglob nožnog palca koji pocrveni (stari naziv podagra). Karakteriziran je napadajem žestoke boli, crvenilom, toplinom i oteklinom u zglobu palca koji obično traje nekoliko dana. Bol je vrlo jaka tako da oboljelog smeta i dodir čarape na nozi. Liječenje akutnog artritisa se sastoji u mirovanju i primjeni lijekova protiv upale i bolova. U smirivanju akutnih napadaja pomaže kolhicin (lijek nije registriran u Hrvatskoj), a na pomolu je i nova generacija lijekova. U kroničnom obliku gihta dolazi do odlaganja kristala urata u tkivima te se pojavljuju se tzv. urični tofi, a pri odlaganju na rukama i nogama stvaraju teške deformacije i destrukcije kosti i zglobova. Urični tofi su potkožne kompaktne naslage mokraćne kiseline koje izgledaju kao kvrge i nalaze se u području zahvaćenog zgloba (najčešće lakta) ili na rubovima uški. Osim zglobova može biti zahvaćen i bubreg gdje dolazi do oštećenja bubrega (uratna nefropatija) i stvaranja kamenaca urične kiseline. Dijagnostika se temelji na dokazivanju uloga mokraćne kiseline u tkivima. Liječenje se u prvom redu sastoji od dijetalnih mjera (strogo je zabranjen alkohol, a treba izbaciti iz jelovnika hranu bogatu purinima - iznutrice, divljač, konzerviranu hranu, školjke, a u nekim slučajevima se propisuju lijekovi koji smanjuju razinu mokraćne kiseline. Primjeren unos tekućine sprječava oštećenje bubrega. Dugoročne mjere za prevenciju pojave artritisa sastoje se u razumnim dijetetskim postupcima koji smanjuju razinu mokraćne kiseline u krvi te primjeni lijekova koji snižavaju razinu mokraćne kiseline.

glaukom, Sindrom kod kojeg je vodeći simptom povišen intraokularni tlak i njegove posljedice.

glikemija, Razina glukoze u krvi.

glikozaminoglikani, Skupina visokomolekularnih spojeva, heterosaharida u koju se ubrajaju spojevi važni za normalnu građu zglobova kao što su hondroitin sulfat, hijaluronska kiselina, keratan sulfat.

glikirani hemoglobin, Brojni proteini u organizmu, pa tako i hemoglobin, vežu postepeno glukozu u procesu glikozilacije, tj. hemoglobin na sebe veže glukozu u uvjetima dugotrajne hiperglikemije. Hemoglobin A1 glikacijom daje glikirane podjedinice hemoglobin HbA1a, HbA1b, HBA1c unutar eritrocita za vrijeme trajanja života eritrocita (120 dana). Kod šećerne bolesti dolazi do povećanog stvaranja HbA1c. Određivanje HbA1c je indeks za kontrolu glukoze u krvi kroz dulje vremensko razdoblje.

glutamat, Stimulativni neuroprijenosnik.

glukokortikoidi, Hormoni kore nadbubrežne žlijezde, steroidne strukture. Glavni su: kortizol i kortizon.

golferski lakat, Pojam kojim se označava medijalni epikondilitis nadlaktične kosti. Riječ je o upalnom zahvaćanju hvatišta tetiva mišića koji pregibaju podlakticu i okreću dlan prema dolje. Naziv je posljedica činjenice da se takve promjene nerijetko nalaze u igrača golfa što je pak posljedica tipičnih ponavljanih pokreta koje izvode prilikom igre. Osnovna karakteristika bolesti jest bol i ograničenost pokreta u području lakta na unutarnjoj strani. Liječi se mirovanjem, ponekad i lokalnim ubrizgavanjem mješavine lokalnog anestetika i glukokortikoida. Razmumno je i ograničiti aktivnosti koje uzrokuju pojavu epikondilitisa (golf!).

gonagra, Ranije često korišteni pojam za zahvaćanje koljenskog zgloba uložnim (uričkim) artritisom.

gonartroza, Pojam koji označava degenerativne promjene koljena odnosno osteoartritis/artrozu koljenskog zgloba. Bolest se očituje bolovima pri pokretima koljena, pucketanjem u zglobu. Bolovi su osobito izraženi prilikom hoda i silaženja stubama. Ako se razvije upala zglobne ovojnice, moguća je pojava crvenila, otekline i povećane topline u području zgloba. Bolest se postupno razvija i puno je češća u starijih osoba. U osoba koje su tijekom života ozljeđivale koljeno (sportaši) ili ga previše opterećivale (parketari, keramičari, prekomjerno teške osobe) češće se razvija gonartroza. Liječenje se sastoji u mirovanju, smanjenju opterećenja zgloba (redukcija težine!), jačanju mišića, primjeni lijekova za smanjivanje bolova. Veoma uznapredovale promjene mogu se liječiti kirurškom zamjenom zgloba umjetnim (ugradnja endoproteze).

gonokokni artritis, Artritis u osoba koje su se inficirale bakterijom Neisseria gonorrhoeae. Riječ je o klasičnoj infekciji koja se prenosi spolnim putem (gonoreja, triper). Tijekom infekcije mikroorganizmi mogu dospjeti i u zglobnu tekućinu te izazvati upalnu reakciju - sinovitis i artritis. Dijagnoza se potvrđuje punkcijom zglobne tekućine u kojoj se mikrobiološki dokazuje mirkoorganizam uzročnik bolesti. Liječenje gonokoknog artritisa nešto je duže nego liječenje same venerične infekcije, a provodi se antibioticima. Liječenje je uglavnom uspješno, a pravodobno započeto liječenje djelotvorno prevenira razvoj trajnog oštećenja zglobova.

ginekomastija, Povećanje muške dojke tijekom puberteta je normalno i obično prolazno, a slične promjene mogu se javiti i tijekom starenja. Može biti jednostrana ili obostrana, a kod oba spola može biti uzrokovana uzimanjem lijekova ili endokrinim poremećajima. Ultrazvukom testisa otkrivaju se tumori testisa koji izlučuju estrogen, a kompjutorizirana tomografija (CT) i magnetska rezonanca (MR) trbuha mogu otkriti eventualne tumore nadbubrežne žlijezde koji luče estrogen. U većini slučajeva nije potrebno liječenje.

gonoreja, infekcija koju uzrokuje bacil gonokok Neisseria gonorreae, uz sifilis je jedna od najstarijih spolno prenosivih bolesti.
Simptomi su:
* Crvenilo i otečenost stidnice.
* Gust, gnojni iscjedak vaginalni iscjedak iz vagine ili mokraćne cijevi.
* Povišena tjelesna temperatura.
* Vaginalno krvarenje između menstrualnih ciklusa.
* Gnojni iscjedak iz mokraćne cijevi kod muškaraca.

granulociti, (1) svaka stanica koja sadrži zrna u svojoj protoplazmi, (2) vrsta leukocita periferne krvi koji u svojoj protoplazmi sadrži granule. Prema vrsti granula g. može da bude neutrofilan (65-75%), eozinofilan (2-4%) i bazofilan (0,5%), a prema izgledu jedra segmentiran (polinuklearan) i nesegmentiran (štapast i mlad). Granulociti igraju svojim fagocitnim osobinama i svojim elementima ulogu u obrani organizma.

gastrostoma, Kirurški načinjen otvor na želučanoj stijenci koji služi za hranjenje pacijenta. Rabi se privremeno za privremenu prehranu nakon operacije jednjaka ili trajno kod inoperabilnog karcinoma jednjaka ili želuca.

gastrektomija, Kirurško odstranjenje želuca. Ovisno o samoj bolesti i opsegu bolesti razlikuje se parcijalna (djelomično odstranjenje) ili totalna gastrektomija (potpuno odstranjenje). Najčešća indikacija za gastrektomiju je karcinom želuca.

GABA, Gama-aminomaslačna (butirična) kiselina

gonioskopija, Pregled koja omogućuje ispitivaču pregled iridokornealnog kuta ili sobičnog kuta (kut koji zatvaraju rožnica i šarenica) oka, a koristi indirektne rožnične leće (gonioleće) u kombinaciji s biomikroskopom. Važnost ovog pregleda je u dijagnozi i praćenju raznih stanja oka povezanih ponajprije s glaukomom.
Način pretrage ovisi o vrsti leće koja se koristi:
* Koeppe-ova direktna gonioleća
* Goldmann-ova indirektna gonioleća
* Zeiss-ova indirektna leća
Pretraga kuta otkriva nekoliko podataka:
* Širina iridokornealnog kuta (široki kut, srednješiroki kut, uži kut, uski kut, zatvoreni kut) - što ovisi o broju vidljivih strukutra (više struktura vidljivih, širi kut)
* Postojanje prednje sinehije - sraštenje šarenice s iridokornealnim kutem ili okolnim strukturama. Pritiskom leće na oko možemo povećati introkularni pritisak u prednjoj sobici oka što dovodi do mehaničkog otvaranja kuta što nam omogućava bolje pregled i razumijevanje procesa u samom kutu.
* pigmentaciju iridokornealnog kuta

gripa, v. prehlada

ginekologija, grana medicine koja se bavi bolestima i liječenjem ženskog reproduktivnog sustava.

gastroskopija (ezofagogastroduodenoskopija), Ovo je endoskopska metoda kojom se pregledava sluznica gornjeg dijela probavnog sustava odnosno jednjak, želudac i početni dio tankog crijeva. Liječnik kroz usta umeće tanku, fleksibilnu cjevčicu koja na vrhu ima sićušnu kameru te istodobno gleda sliku sluznice na monitoru. Metoda nije bolna, ali za pojedine pacijente može biti neugodna te se pacijentu obično daje sedativ. Pretraga se najčešće koristi za dijagnosticiranje krvarenja iz gornjeg probavnog sustava, otežanog gutanja (disfagije), bolnog gutanja (odinofagije) osjećaja žgaravice (dispepsije), nadutosti te čira želuca (ulkusa). Također je bitan u dijagnostici premalignih stanja kao što Barrettov jednjak i Plummer-Vinsonov sindrom i malignih stanja kao što su rak želuca i jednjaka. Liječnik u tijeku gastroskopije najčešće uzima komadić tkiva za patohistološku analizu. Pri sumnji na želučani ulkus se iz uzetog uzorka tkiva može dokazati eventualno postojanje želučane bakterije Helicobacter Pylori odgovorne za želučani ulkus. Gastroskopijom se mogu obaviti i manji terapijski zahvati kao što su zaustavljanje krvarenja sklerozacijom, fotokoagulacijom ili kauterizacijom (krvarenje varikoziteta jednjaka) te odstranjenje polipa (polipektomija).
Izvor: cardionet.hr

galkatografija, Vrsta mamografije, odnosno specijalnog rentgenskog snimanja dojke uz korištenje kontrastnog sredstva koje se ubrizgava u mliječne kanaliće. Koristi se za dijagnosticiranje uzroka patološkog iscjetka iz bradavice dojke.
Izvor: cardionet.hr
 
Forum Psihijatrija        BMI - indeks tjelesne mase
 
Važna napomena
Sadržaj ove stranice i opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta ili uputa o korištenju pojedinih proizvoda kao niti promocija pojedinih proizvoda kao takvih. Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije a svi korisnici ove web stranice suglasni su s činjenicom da osobno snose svaki rizik u vezi s pristupom i korištenjem sadržaja stranice. MedLex ovime isključuje svoju odgovornost za svaku izravnu i/ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove web stranice kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju iste stranice, koja sadržava i informacije trećih strana i linkove na druge stranice na Internetu nad kojima MedLex nema nikakvu kontrolu te stoga ne daje nikakva jamstva u pogledu točnosti ili bilo koje druge karakteristike takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za te informacije.
 
TopOfBlogs Health Blogs zdravlje, medicina, medicinski leksikon, medicinski rječnik, medicinski leksikon, upala, poremećaj, lijekovi, liječenje, simptomi, bolest, hrana, srce, koža, krvotok, disanje, alergija, cirkulacija, bolesti, stanja, mkb, savjeti, stres Free counter and web stats Medicinski leksikon, rječnik i enciklopedija Health Blog Directory
CroLinks | BiH Link | Online Marketing | Jahu.net | link directory | Free Blog Directory | blogville.us | Lawyer vs. Attorney | Credit Cards | Credit Cards Glossary | Free Anti Spam Tools | Free Web | Free 4 me | Information About Croatia | Insurance | Self Improvement