A - B - C - Č - Ć - D - - Đ - E - F - G - H - I - J - K - L - Lj
 
M - N - Nj - O - P - Q - R - S - Š - T - U - V - W - X - Y - Z - Ž

 


Brzi pristup    Dijagnostika    Laboratorijski nalazi    Operacije i zahvati    Koža


pretraživanje leksikona i enciklopedije       

Najčešći upiti


forceps, kliješta, (gin.) porođajna kliješta, instrument kojim se hvata djetetova glava kad postoji potreba da se ubrza porođaj u interesu majke ili djeteta. Zamjenjuje prirodne porođajne snage drugog porođajnog doba i završava ono što te snage nisu u stanju učiniti. Postoji preko 200 tipova kliješta ali su najvažnija tri: francuska (Levretova), engleska (Smellieova) i njemačka (Nägeleova), ostali tipovi su uglavnom modifikacija ova tri tipa.

fascia, Fascija. Ovojnica mišića.

fascitis, Upala vezivnih ovojnica - fascija - koje obavijaju i odjeljuju različite strukture u tijelu kao što su primjerice tetive, mišići i pojedine mišićne skupine. Bolest je obično obilježena pojavom crvenila i bolne otekline te ograničenjem pokretljivosti zahvaćenog područja. Fascitis se liječi mirovanjem, primjenom analgetika ili nesteroidnih protuupalnih lijekova. Ponekad su potrebne lokalne primjene glukokortikoida u injekcijama. Najčešće se postiže potpuno izlječenje te bolest prolazi bez trajnih posljedica.

fango, Ljekovito blato.

fonetika, Znanost o glasovima i zvukovima.

fonokardiograf, Aparat koji registrira srčane tonove.

forceps, Porodnička kliješta

fontanela, Urođeni rascjep između kosti lubanje kod djece do druge godine života.
Prirođene pukotine između lubanjskih kostiju u djece, koje nestaju tijekom druge godine života.

formulacija lijeka s polaganim otpuštanjem, Poseban lijek, s postepenim (postupnim) otpuštanjem. Takav se oblik lijeka može koristiti samo jedan do dva puta na dan sa istim učinkom.

fotooftalmija, Upala oka uzrokovana jakom svjetlošću.

fotofobija, Nenormalna osjetljivost na svjetlost.

fotosenzitivna epilepsija, Oblik epilepsije kada su napadaji uzrokovani bljeskanjem svjetla.

frozen shoulder, Engleski pojam koji u doslovnom prijevodu znači „zamrznuto rame“. U našoj se literaturi uobičajeno koristi pojam ukočeno rame. Riječ je o jednom od očitovanja izvanzglobnog reumatizma. Nastaje zbog promjena u strukturama koje se ne nalaze u samom ramenom zglobu nego oko njega što opisuje latinski termin periarthritis humeroscapularis. Promjene zahvaćaju tetive i tetivne ovojnice ili mišiće i njihove fascije. Uzrok promjenama su vjerojatno učestala svakodnevna mikrooštećenja i prethodne degenerativne promjene. Bolest se očituje naglo nastalim bolovima koji onemogućuju pokrete u zahvaćenom ramenom zglobu. Ako se na vrijeme ne započne terapija. može se razviti trajna kontraktura ramenog zgloba. Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom, a potvrđuje radiogramima ili ultrazvučnim pregledom. Liječenje se sastoji u primjeni lijekova protiv bolova, ponekad lokalne primjene glukokortikoida te u striktnom i brzom provođenju postupaka fizikalne terapije. Prvenstveno se to odnosi na držanje nadlaktice u pravilnom položaju i na brzi početak prave fizikalne terapije (bez obzira na još uvijek prisutne bolove) da bi se održao puni opseg pokreta. Na vrijeme započeta terapija obično garantira uspjeh.

fragmentacija, Raspadanje tkiva ili dijelova organa.

frenulum, Nakupina sluznice ili kože koja limitira pokrete zahvaćenog dijela tijela.

fraktura, Prijelom kosti.

farmakopeja, Službeni priručnik u kojem se opisuju ljekovite tvari i sredstva, te način njihove pripreme.

frigidnost, Nemogućnost doživljavanja seksualnog uzbuđenja.

fruktoza, Voćni šećer.

frostbite, Ozljede tkiva nastale uslijed niskih temperatura.

fundus, Dno. Npr. fundus oculi je očno dno.

fungus, Gljiva, gljivica, plijesan.

fuzija, Stapanje likova dviju mrežnica oka u kori mozga kako bi se promatran predmet vidio kao jedan.

flegmona ili celulitis je difuzna upala potkožnog vezivnog tkiva. Upalni proces također se može razviti u vezivnom tkivu zdjelice, retroperitonamskom području, perinefritičnom i intraorbitalnom području. Uzročnici flegmone su streptokoki (najčešće hemolitički), stafilokoki i drugi piogeni mikroorganizmi.
Simptomi
Koža je topla, tamnocrvena, edematozna i vrlo bolna. Poslje 3-4 dana mogu nastati mjehuri i nekrotična žarišta. Celulitis je često pračen limfangitiisom i regionalnim limfadenditisom.
Liječenje: Mirovanje, imobiliziranje (kod flegmone okrajina) i antibiotska terapija (oksacilin ili cefalosporin)
Interdigitalna flegmona
Nastaje zbog mikroozljeda dlana i infekcije žuljeva. Šaka je otečena, često jače na dorzumu, bolna, a prsti između kojih se nalazi gnojna upala malo su razmaknuti i savijeni.
Liječenje: Incizija kroz kožu, potkožno tkivo i aponeurozu u smjeru distalne brazde u dlanu, dreniranje, imobiliziranje i antibiotici
Vratna flegmona
Gnoj se skuplja u prostoru oko žabica kad zarazne klice prodru u peritonzilarno tkivo pa ga infiltriraju stvarajući tako više ili manje ograničene upalne procese. Duboka vratna flegmona širi se obično u parafaringealnom i u retrofaringealnom prostoru.
 
Forum Psihijatrija        BMI - indeks tjelesne mase
 
Važna napomena
Sadržaj ove stranice i opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta ili uputa o korištenju pojedinih proizvoda kao niti promocija pojedinih proizvoda kao takvih. Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije a svi korisnici ove web stranice suglasni su s činjenicom da osobno snose svaki rizik u vezi s pristupom i korištenjem sadržaja stranice. MedLex ovime isključuje svoju odgovornost za svaku izravnu i/ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove web stranice kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju iste stranice, koja sadržava i informacije trećih strana i linkove na druge stranice na Internetu nad kojima MedLex nema nikakvu kontrolu te stoga ne daje nikakva jamstva u pogledu točnosti ili bilo koje druge karakteristike takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za te informacije.
 
TopOfBlogs Health Blogs zdravlje, medicina, medicinski leksikon, medicinski rječnik, medicinski leksikon, upala, poremećaj, lijekovi, liječenje, simptomi, bolest, hrana, srce, koža, krvotok, disanje, alergija, cirkulacija, bolesti, stanja, mkb, savjeti, stres Free counter and web stats Medicinski leksikon, rječnik i enciklopedija Health Blog Directory
CroLinks | BiH Link | Online Marketing | Jahu.net | link directory | Free Blog Directory | blogville.us | Lawyer vs. Attorney | Credit Cards | Credit Cards Glossary | Free Anti Spam Tools | Free Web | Free 4 me | Information About Croatia | Insurance | Self Improvement