A - B - C - Č - Ć - D - - Đ - E - F - G - H - I - J - K - L - Lj
 
M - N - Nj - O - P - Q - R - S - Š - T - U - V - W - X - Y - Z - Ž

 


Brzi pristup    Dijagnostika    Laboratorijski nalazi    Operacije i zahvati    Koža


pretraživanje leksikona i enciklopedije       

Najčešći upiti

elektroneurografija, (ENG), Elektrodijagnostička metoda, mjerenje provodljivosti živca pomoću umjetnih podražaja. Najčešće se primjenjuje u dijagnostici bolesti i oštećenja korijena spinalnih živaca ili perifernog živca, kao i oštećenja živčano-mišićnog spoja odnosno slučajeva kompresije ili ozljede živca pri čemu je provodljivost živca usporena ili prekinuta. Pomicanjem elektrode duž živca moguće je točno lokalizirati mjesto oštećenja živca.

elektromiografija (EMG), Elektrodijagnostička (elektrofiziološka dijagnostička) metoda ispitivanja normalne i poremećene električne aktivnosti mišića. Mjeri se izvanstanična aktivnost skeletnih mišića tijekom mirovanja, voljne aktivnosti i električnog podraživanja. Obično se kombinira s elektroneurografijom. Primjenjuje se u dijagnostici oštećenja perifernog motornog neurona i u bolestima mišića (pareze, miopatije, mišićne distrofije).
Izvor: cardionet.hr

elektrokardiografija (EKG), Metoda registriranja promjene električnog potencijala srca. Elektrokardiografija je jednostavna, bezbolna po pacijenta potuno neškodljiva metoda koja se i danas smatra prvom pretragom u pregledu i dijagnosticiranju poremećaja i bolesti srca. Koristi se za analizu i dijagnosticiranje poremećaja srčanog ritma, hipertrofiju (povećanje) srca kao posljedicu dugotrajne i neliječene hipertenzije (povišenog krvnog tlaka). Elektrokardiografija je također prva pretraga koja se koristi pri sumnji na infarkt miokarda.
Izvor: cardionet.hr

elektroencefalografija (EEG), Elektroencefalografija se temelji na registriranju normalne i promijenjene električne aktivnosti mozga. Izmjenjenu električnu aktivnost mozga uzrokuju difuzne i lokalne lezije mozga. Promjene EEG su u smislu asimetrije i pojave nenormalnih vlaova (šiljak, šiljak-val kompleks, oštar val). Jedna od najčešćih primjena elektroencefalografije je u dijagnosticiranju epilepsije i moždane smrti.
Izvor: cardionet.hr

eozinofilija, Povećan broj eozinofila u krvi.
Najčešće je popratni simptom sljedećih bolesti i stanja:
* Alergijski poremećaji.
* Parazitarne infekcije – trihinoza.
* Bolesti kože – dermatitis herpetiformis.
* Tumori – Hodgkinov tumor.
* Granulomatozne bolesti – tuberkuloza, kokcidiomikoza.
* Hipereozinofilni sindromi.

embolus, Tvar koja izaziva emboliju. Može biti krvni ugrušak, zrak, kapljica masti ili neko drugo strano tijelo.

embolija, Začepljenost arterija i prekid krvotoka u arterijama, uzrokovano embolusom tj. stanje u kojem se krvni ugrušci, kapljice masti, zrak, amnijska tekućina ili strana tijela prenesu s jednog mjesta cirkulacije na drugo te time začepe arteriju i prekinu tok krvi u njoj.
Radi se o začepljenju krvne žile uklještenjem neke mase (embolusa) donesene na to mjesto krvnom strujom. Većinu embolusa čine otrgnuti krvni ugrušci (trombi), a rjeđe emboliju mogu uzrokovati kapljice masti (kod frakture dijafize dugih kostiju), neotopljeni zrak, embolusi kolesterola iz aterosklerotičnog plaka, fragmenti tumora. U 95% slučajeva embolusi nastaju od tromba porijekla iz dubokih vena nogu (flebotromboze).

elektromioneurografija (skr. EMNG), elektrodijagnostička pretraga koja se koristi u dijagnostici bolesti živaca i mišiuća. Pretraga se radi pomoću iglenih ili površinskih elektroda i uređaja za pojačavanje, prijenos i bilježenje signala.

ekstirpacija, Operacija prilikom koje se u potpunosti odstranjuje bolesni organ, tkivo ili tumor.

exanthema subitum, v. trodnevna groznica
Grupe: Dječje bolesti, Zarazne bolesti
Ostali nazivi: Šesta bolest, Trodnevna groznica

enterobioza, v. infestacija crijevnom glistom
Grupe: Dječje bolesti, Zarazne bolesti
Ostali nazivi: Enterobijaza, Infestacija crijevnom glistom

enterobijaza, v. infestacija crijevnom glistom
Grupe: Dječje bolesti, Zarazne bolesti
Ostali nazivi: Enterobijaza, Enterobioza, Infestacija crijevnom glistom

eczema, Ekcem. Kožna bolest.

ectopia, Ektopija. Prisutnost nekog organa na mjestu gdje se uobičajeno ne nalazi.

ectasia, Ektazija. Proširenje.

edem, otok.

egzostoza, (osteochondroma), Benigna lezija koja se nalazi na granici između poremećaja razvoja kosti i prave neoplazme. Javlja se u obliku lateralne izrasline gljivasta oblika u metafizama dugih kostiju, najčešće bedrene kosti. Promjena nastaje aberantnim lateralnim rastom epifizne hrskavice ili hrskavičnih ostataka koji zaostaju iza nje.

emfizem, v. kronična opstrukcijska bolest pluća
Kronična opstrukcijska plućna bolest (KOPB) je termin koji se uglavnom odnosi na povezane poremećaje koji bolesniku postepeno oduzimaju dah: kronični bronhitis i/ili emfizem povezan s otežanim prolazom (opstrukcijom protoka) zraka. Bolesnik ponekad boluje i od kroničnog bronhitisa i od emfizema. Kronični bronhitis je odgovoran za 85% slučajeva KOPB-a.
Grupa: Bolesti dišnog sustava
Ostali nazivi: KOBP, Opstruktivna bolest pluća, kronična, Kronična opstrukcijska bolest pluća, Kronična opstruktivna plućna bolest, Kronični bronhitis
Izvor: plivazdravlje.hr
Ključne riječi: dispneja | respiratorna reedukacija | beklometazon | kašalj | emfizem | kronični bronhitis | astma | otežano disanje |

embolija pluća, v. plućna embolija
Ključne riječi: trombolitici | rendgen | krvni tlak | ugrušak | sedativi | gušenje | kardiotonici | cijanoza | Heparin | arterija | plućni infarkt | pluća | analgetici | tromb | arteriografija | plućna embolija | embolus | kisik | krv |

erizipel je kutani celulitis i limfangiitis uzrokovan hemolitičkim streptokokom. Najčešće se javlja na licu i okrajinama, česti su recidivi. Najčešće do infekcije dolazi preko sitnih ozljeda i ogrebotina.
Simptomi: Crvenilo kože, osjećaj napetosti ili svrbeža, ponekad mjehuri ispunjeni seroznim sadržajem, pa i nekroza, povišena temperatura, limfangiitis i limfandenditis.
Liječi se mirovanjem i penicilinom G.

erizipeloid je oblik kutanog celulitisa koji se najčešće javlja na rukama, a manje često na vratu i licu. Uzročnik je Erysipelothrix rhusiopathiae.
Simptomi: crvenilo, regionalni limfni čvorovi lagano natečeni i bolni. Liječi se mirovanjem i penicilinom G.

Erysipelothrix rhusiopathiae je parazitska bakterija koja uzrokuje erizipeloid. Nalazi se kao saprofit na pokvarenom mesu. Najizloženiji su mu mesari, kuhari, ribari i domaćice.

ergometrija (test opterećenja), Metoda registriranja promjene električnog potencijala i krvnog tlaka pri tjelesnom opterećenju te procjena funkcionalnog kapaciteta srca. Najčešće se koristi kao metoda za dijagnosticiranje boli u prsištu (angine pectoris, stenokardije) odnosno ishemijske promjene (promjene uzrokovane manjkom kisika) na elektrokardiogramu. Test opterećenja se provodi namjernim opterećenjem pacijentana istovremenim snimanjem EKG-a i mjerenjem krvnog tlaka tijekom opterećenja pacijenta kao što je trčanje pokretnom trakom ili vožnja biciklom.
Izvor: cardionet.hr

epiluminiscentna mikroskopija (ELM), Ova je metoda temeljena na dermatoskopiji koja se koristi za dijagnostiku i trajno praćenje madeža te otkrivanje rane faze melanoma kože i sluznice. Dermatoskopija je neinvazivna objektivna dijagnostička tehnika koja koristi optičko povećanje za vizualizaciju morfoloških detalja koji nisu vidljivi golim okom, a koji su ključni u razlikovanju melanocitnih i ne-melanocitnih promjena kože. Ova metoda je potpuno bezopasna i bezbolna pretraga, tj. bez ikakvih zračenja potencijalno opasnih za ljudsko zdravlje. Također metoda omogućuje dugotrajno i višekratno praćenje i usporedbu razvoja promjena na madežima, što omogučuje kvalitativnu i kvantitativnu procjenu stanja madeža. Poseban oblik je digitalna epiluminiscentna mikroskopija koja omogućuje trajnu pohranu slika i usporedbu tokom dužeg vremenskog razdoblja, što je važno za kontrolu učinka terapije te mogućnost dobivanja fotodokumentacije i dokumentacije u digitalnom obliku što omogućuje objektivniju kontrolu i praćenje.
Izvor: cardionet.hr

endoskopska retrogradna kolangiopankreatografija (ERCP), Ovo je metoda koja kombinira endoskopsko injiciranje kontrasta i hepatopankreatičnu ampulu da bi se ispunili žučni vodovi i gušteračni vod uz istovremeno rentgensko snimanje. Pacijent je za vrijeme zahvata sediran. Koristi se kod sumnji na bolesti jetre (ciroze jetre), žučnih vodova (žučni kamenci, žutica) karcinome jetre. ERCP se koristi osim u dijagnostičke i u terapijske svrhe, kao kod npr. koledokolitijaze (žučnih kamenaca) kada se najčešće u tijeku ERCP-a nastavlja terapijski postupak papilotomija (sfinkterektomija) gdje se presijeca papila Vateri duodenuma (dvanaesterca) te se potom izvodi ekstrakcija (odstranjenje) žučnog kamenca. Ovakav zahvat pošteđuje pacijenta od klasičnog kiruškog zahvata odstranjenja kamenaca. Komplikacije ERCP su rijetke, oko 3% pacijenata se može razviti infekcije, krvarenja ili akutni pankreatitis (akutna upala gušterače).
Izvor: cardionet.hr
 
Forum Psihijatrija        BMI - indeks tjelesne mase
 
Važna napomena
Sadržaj ove stranice i opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta ili uputa o korištenju pojedinih proizvoda kao niti promocija pojedinih proizvoda kao takvih. Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije a svi korisnici ove web stranice suglasni su s činjenicom da osobno snose svaki rizik u vezi s pristupom i korištenjem sadržaja stranice. MedLex ovime isključuje svoju odgovornost za svaku izravnu i/ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove web stranice kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju iste stranice, koja sadržava i informacije trećih strana i linkove na druge stranice na Internetu nad kojima MedLex nema nikakvu kontrolu te stoga ne daje nikakva jamstva u pogledu točnosti ili bilo koje druge karakteristike takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za te informacije.
 
TopOfBlogs Health Blogs zdravlje, medicina, medicinski leksikon, medicinski rječnik, medicinski leksikon, upala, poremećaj, lijekovi, liječenje, simptomi, bolest, hrana, srce, koža, krvotok, disanje, alergija, cirkulacija, bolesti, stanja, mkb, savjeti, stres Free counter and web stats Medicinski leksikon, rječnik i enciklopedija Health Blog Directory
CroLinks | BiH Link | Online Marketing | Jahu.net | link directory | Free Blog Directory | blogville.us | Lawyer vs. Attorney | Credit Cards | Credit Cards Glossary | Free Anti Spam Tools | Free Web | Free 4 me | Information About Croatia | Insurance | Self Improvement