A - B - C - Č - Ć - D - - Đ - E - F - G - H - I - J - K - L - Lj
 
M - N - Nj - O - P - Q - R - S - Š - T - U - V - W - X - Y - Z - Ž

 


Brzi pristup    Dijagnostika    Laboratorijski nalazi    Operacije i zahvati    Koža


pretraživanje leksikona i enciklopedije       

Najčešći upiti

infestacija crijevnom glistom
Grupe: Dječje bolesti, Zarazne bolesti
Ostali nazivi: Enterobijaza, Enterobioza
Uvod
Parazit je živo biće ili organizam koji ovisi o drugom organizmu. Paraziti koji infestiraju ljude rašireniji su nego što se misli. Ove bolesti ne pogađaju samo siromašne narode u udaljenim područjima svijeta već mogu biti važan zdravstveni problem i bogatih ljudi širom svijeta. Enterobius je najčešći parazit u djece umjerenog pojasa, čak i u područjima sa visokim stupnjem sanitarne svijesti. Njegova učestalost kod djece je 20%, a kod djece u domovima i 100%. Zbog toga što je infestacija glistama raširena uglavnom među djecom, često se nalazi u obiteljskim skupinama, dječjim vrtićima, školama i kampovima.
Što je to? (definicija)
Enterobijaza je crijevna zaraženost glistom (Enterobius vermicularis), a odlikuje se perianalnim svrbežom.
Opis bolesti
Gliste su mali (ženke desetak mm, a mužjaci 3 mm), nitasti valjkasti crvi koji se prvenstveno nalaze u donjem dijelu probave. Životni ciklus gliste - jajašce, larva i odrasla glista - odvija se unutar ljudskog tijela kroz 2 do 6 tjedana. Gliste ulaze u tijelo kada se progutaju jajašca. Ženka otputuje do perianalne regije (obično noću) da bi položila jajašca između kožnih nabora. Jajašca se polažu u ljepljivu tvar što uz pokrete ženke izaziva svrbež. Larve se izliježu iz jajašca i vraćaju natrag u završni dio debelog crijeva (rektum) i donje dijelove crijeva. Jajašca mogu na sobnoj temperaturi preživjeti i tri tjedna. Mogu prionuti na dječje prste, širiti se prašinom, mogu se naći na posteljini, odjeći, namještaju, igračkama, čak i na hrani. Novi domaćin ih može progutati. Dijete se može lako ponovo zaraziti prijenosom prstima iz perianalnog područja do usta.
Tko je dobiva? ( faktori rizika)
Kontakt s osobom koja ima enterobijazu u obitelji, dječjem vrtiću ili školi.
Simptomi
Većina osoba zaraženih glistama nema nikakvih tegoba. Neki će osjećati svrbež u području anusa ili vagine. U rijetkim slučajevima svrbež može postati vrlo intenzivan, uzrokovati krastice oko anusa i čak ometati spavanje. U djevojčica se može vidjeti upala vagine.
Koje pretrage može napraviti liječnik?
Mogu se pronaći ženke (oko desetak milimetara) u perianalnoj regiji sat do dva nakon što je dijete usnulo ili jajašca (vide se samo pod mikroskopom). Najuobičajeniji način skupljanja jajašca je jednostavan. Uzorak treba uzeti rano ujutro prije nego što dijete ustane. Komadić ljepljive trake ("selotejp") se postavlja iznad kožnih nabora i analne regije, zalijepi na predmetno stakalce i pregledava mikroskopom. Postupak bi trebalo ponavljati nekoliko puta.
Liječenje
Neki liječnici vjeruju da nije potrebno nikakvo liječenje infestacije koja nije praćena simptomima. Jedna doza mebendazola djelotvorna je da uništi gliste, ali ne i jajašca. Zbog velike vjerojatnosti da će se mala djeca ponovo zaraziti izvan kuće, stalni napori da se odstrane jajašca iz kućanstva su od male pomoći. Ako liječnik propiše lijek, trebaju ga uzimati svi članovi kućanstva, bez obzira na to da li imaju simptome.
Prognoza
Ova je bolest neškodljiva. Liječenje obično pokazuje dobre rezultate.
Prevencija
Od zaraze ili ponovne zaraze glistama možete se zaštititi čestim kupanjem, korištenjem čistog rublja, noćne odjeće i posteljine te redovnim pranjem ruku, pogotovo nakon korištenja zahoda.
Izvor: plivazdravlje.hr
 
Forum Psihijatrija        BMI - indeks tjelesne mase
 
Važna napomena
Sadržaj ove stranice i opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta ili uputa o korištenju pojedinih proizvoda kao niti promocija pojedinih proizvoda kao takvih. Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije a svi korisnici ove web stranice suglasni su s činjenicom da osobno snose svaki rizik u vezi s pristupom i korištenjem sadržaja stranice. MedLex ovime isključuje svoju odgovornost za svaku izravnu i/ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove web stranice kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju iste stranice, koja sadržava i informacije trećih strana i linkove na druge stranice na Internetu nad kojima MedLex nema nikakvu kontrolu te stoga ne daje nikakva jamstva u pogledu točnosti ili bilo koje druge karakteristike takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za te informacije.
 
TopOfBlogs Health Blogs zdravlje, medicina, medicinski leksikon, medicinski rječnik, medicinski leksikon, upala, poremećaj, lijekovi, liječenje, simptomi, bolest, hrana, srce, koža, krvotok, disanje, alergija, cirkulacija, bolesti, stanja, mkb, savjeti, stres Free counter and web stats Medicinski leksikon, rječnik i enciklopedija Health Blog Directory
CroLinks | BiH Link | Online Marketing | Jahu.net | link directory | Free Blog Directory | blogville.us | Lawyer vs. Attorney | Credit Cards | Credit Cards Glossary | Free Anti Spam Tools | Free Web | Free 4 me | Information About Croatia | Insurance | Self Improvement