A - B - C - Č - Ć - D - - Đ - E - F - G - H - I - J - K - L - Lj
 
M - N - Nj - O - P - Q - R - S - Š - T - U - V - W - X - Y - Z - Ž

 


Brzi pristup    Dijagnostika    Laboratorijski nalazi    Operacije i zahvati    Koža


pretraživanje leksikona i enciklopedije       

Najčešći upiti

ultrazvuk, Čine ga zvučni valovi frekvencije iznad praga čujnosti ljudskog uha (više od 20000 herza-Hz ili 20 megaherza-MHz). Može se koristiti u dijagnostičke ili terapijske svrhe (fizikalna terapija). U dijagnostičke svrhe lokomotornog sustava obično se koristi ultrazvuk valne dužine od 5 do 15 MHz, a u novije vrijeme s poboljšanim mogućnostima (npr. kolor Doppler). U fizikalnoj terapiji koriste se niže frekvencije od 0,5 do 5 MHz, a najčešće one oko 1 MHz.
Ultrazvukk je metoda koja za prikaz unutrašnjih organa koristi prolaz ultrazvučnh valova kroz tijelo. Ultrazvučni valovi su zvučni valovi visokih frekvencija koji su iznad praga čujnosti ljudskog uha. Osnovni princip rada ultrazvuka se temelji na svojstvu piezoelektričnog kristala koji se nalazi unutar ultrazvučne sonde. Dovodom električne struje dolazi do deformacije kristala, pri čemu se oslobađaju ultrazvučni valovi koji se odašilju u kratkim implusima. Odaslani ultrazvučni valovi se usmjeravaju iz sonde prema unutrašnjim organima uz istodobno registriranje odbijenih ultrazvučnih valova iz tijela. Što je veći broj kristala u ultrazvučnim sondama to je kvaliteta slike bolja i samim time preciznost dijagnosticiranja mogućih abnormalnosti, te današnji najmoderniji ultrazvučni aparati imaju i do nekoliko stotina piezoelektričnih kristala u sondi. S obzirom na gustoću tkiva i pojedinh organa zvučni valovi se različito reflektiraju (odbijaju) natrag i stvaraju sliku. Tkiva koja imaju veću gustoću kao vezivo ili kamenci imaju najbolji odjek, na slici stvaraju hiperehogenu zonu (svjetlo područje slike) dok zrak koji ima najmanju gustoću se vidi kao hipoehogena zona (tamno gotovo crno područje slike).
Ultrazvuk je danas nezamjenjiva pretraga u dijagnostici bolesti jetre i žučnih vodova, pregledu dojke, dijagnostici morfologije i funkcije (hemodinamike) srca, prikazu krvnih žila i protoka u njima, otkrivanju poremećaja i bolesti genitalnog sustava i abnormalnosti trudnoće u dijagnostici patologije lokomotornog sustava (prikaza mišića i ligamenata) te općenito dijagnostici tumora.
Također se razlikuju standarni crno-bijeli ultrazvuk te tzv. ultrazvuk u boji odnosno Color Dopller ultrazvuk koji omogućuje prikaz protoka u krvnim žilama što je važno za preciznu dijagnozu eventualnih suženja krvne žile (karotidne arterije, bubrežne arterije ili aorte) prikaz patoloških vaskularizacija tumora (karcinom jajnika) te bolesti srčanih zalistaka (aortna stenoza) i procjene hemodinamike srca (procjena srčane funkcije).
Izvor: cardionet.hr

ultrasonografija, Ultrazvučna metoda dobivanja slikovnih informacija o veličini i rasporedu organa i tkiva u unutrašnjosti organizma.

UNICEF, Međunarodni dječji fond, ustanova Ujedinjenih naroda osnovana 1946. čiji je zadatak pružanje pomoći djeci i omladini podizanjem životnog standarda. Prikuplja novac i sredstva za svoje aktivnosti dobrovoljnim prilozima.

upala, Bol, crvenilo, otjecanje i toplina dijela tijela ili organa koji je zahvaćen upalom.

unkartroza, Označava degenerativne promjene uncinatnih nastavaka kralježaka u području vrata.

urakratija, Nemogućnost zadržavanja mokraće.

urašten nokat, Nokat čiji su kutovi ispod kože, te tako uzrokuju upalu.

urati, Soli mokraćne kiseline.

uraturija, Prisutnost prekomjernih količina urata u mokraći.

ureaplazma, Bakterija Ureaplasma urealyticum koju se često spominje kao mogućeg uzočnika reaktivnog artritisa. Naime, ureaplazma se često izolira sa sluznica osoba koje imaju reaktivni artritis. To može biti sluznica urogenitalnog ili probavnog sustava, spojnice oka ili usne šupljine. Razvoju reaktivnog artritisa osobito su sklone osobe koje imaju antigen HLA B27. Liječenjem usmjerenim na uništavanje ureaplazme obično se povlače zglobne, kožne i sluzničke promjene. Djelotvorni su uobičajeni antibiotici - doksiciklin ili azitromicin. Važno je uz bolesnika istodobno liječiti partnera

uremija, Sindrom izražen pri zatajivanju bubrega. U krvi cirkuliraju brojni proizvodi mijene proteina koji bi trebali biti izlučeni mokraćom. Oni proizvode toksične efekte u organizmu s nizom simptoma.

uretra, Mokraćna cijev.

ureter, Mokraćovod.

uretralna pregača, Područje mokraćne cijevi koje blokira protok mokraće.

urična dijateza, Sklonost stvaranju i taloženju kristala mokraćne kiseline u organima i tkivima.

uretroreja, Eskudacija iz uretralnog kanala.

uretritis, Upala uretera (mokraćne cijevi).

urična kiselina, Sinonim: mokraćna kiselina. Metabolit u organizmu koji se normalno izlučuje bubrezima. U određenim okolnostima stvaraju se i talože u organizmu kristali mokraćne (urične) kiseline, a njihova nazočnost u tkivima uzrokuje oštećenja.

urin, Mokraća. Izlučevina bubrega.

urobilinurija, Povećana količina urobilina u mokraći.

urogenitalni, Koji je u svezi s mokraćnim sustavom i spolnim organima.

urologija, Grana medicine (klasificira se kao kirurška pod-specijalnost) koja se bavi istraživanjem, dijagnozom i liječenjem oboljenja urogenitalnog trakta (mokraćnim sustavom kod žena i urogenitalnim sustavom kod muškaraca): - poremećajima izvodnog sustava bubrega kao zaprekama protoka mokraće, prirođenim anomalijama, kamencima, dobroćudnim i zloćudnim tumorima bubrega, presađivanjem bubrega - problemima mokraćnog mjehura - problemima mokraćne cijevi i prostate - problemima penisa kao što je impotencija, tumori i druge bolesti - poremećajima testisa i okolnih struktura - sterilizacijom muškaraca - neplodnošću muškaraca - seksualnim disfunkcijama - traženje organske podloge za impotenciju, preuranjenu ejakulaciju itd.

urografija, Rendgensko snimanje mokraćnih putova

urolitijaza, Prisutnost kamenčića u mokraćnom sustavu.

urtika, Pločasta promjena iznad razine kože koja nastaje zbog oslobađanja histamina u koži u toku alergijske reakcije. Nastaje naglo, praćena jakim svrbežom. Isprva je blijedo-ružičasta a kasnije tamnije crvena.

urtikarija, Koprivnjača. Pojava kožnih promjena.
Izdignuta crvena, relativno dobro ograničena kožna promjena. Bolesnici se uz to žale na svrbež, a poneki i na bolove. Koji put promjene mogu biti proširene po cijelom tijelu - generalizirana urtikarija. Nakon što se pojavi, urtikarija potraje nekoliko sati do nekoliko dana. Najčešće je uzrokovana alergijskom reakcijom na neki alergen iz okoline - pelud biljaka, neki sastojak hrane, kućna prašina, perje i slično. Dodir s alergenom uzrokuje imunološku reakciju što rezultira oslobađanjem kemijske tvari histamina koja je pak odgovorna za klinička očitovanja koprivnjače. Početno je liječenje usmjereno na ublažavanje simptoma - lijekovima koji blokiraju oslobađanje histamina (antihistaminicima ili glukokortikoidima). U drugoj se fazi nastoji ustanoviti o kojem je alergenu riječ.

uterotonici, Tvari koje uzrokuju stezanje mišića maternice.

uterinus, Maternični.

uvea, Srednja očna ovojnica; Zajednički naziv za žilnicu, cilijarno tijelo i šarenicu.

uterus, Maternica.

uveitis, Upala srednje očne ovojnice koja je vrlo često zahvaćena u sklopu upalnih reumatskih bolesti. Može se pojaviti u reaktivnom i reumatoidnom artritisu, ankilozantnom spondilitisu, kolagenozama ili pak vaskulitisima. Osobito je opasan uveitis koji se pojavljuje u juvenilnom obliku kroničnog spondilartritisa koji može uzrokovati sljepoću. Ako je riječ o uveitisu u sklopu sustavnih bolesti veziva, onda se liječi sustavnom primjenom glukokortikoida na isti način kao i osnovna bolest uz koju se pojavio.

uvula, Resica koja visi iz mekog nepca iznad zadnjeg dijela jezika.

uzura, Vidi erozija.

udlaga, Svako kruto ili elastično sredstvo pomoću kojeg se imobilizira određeni dio tijela koji je ozlijeđen ili bolestan.

ungualni, Nokatni.

upala slijepog crijeva, Vidi akutni apendicitis.

unguis, Nokat.

uniartikularan, Koji se odnosi na jedan zglob.

undulacija atrija, Treperenje atrija (predklijetki) frekvencijom izmeđ 250 i 400/min. U EKG-u se vide pravilni atrijski valovi poput zubaca pile a odgovor klijetki je najčešće pravilan u određenom omjeru (2:1, 3:1 itd.).

umor, Zamor. Fizička i mentalna klonulost.

ugljični monoksid, Bezbojni, otrovni plin koji onemogućava prijenos kisika putem krvi.

umobolnost, Mentalni poremećaj koji onemogućava racionalno prosuđivanje i ponašanje.

umbilicalis, Pupčani.

ugljični dioksid, Bezbojni plin koji se otpušta pri kraju aerobičkog (aerobnog) disanja.

umbilicus, Pupak.

ugljikohidrati, Šećeri ili saharidi su organski spojevi, a služe kao izvor energije što je osobito važno za živčane stanice koje za dobivanje energije koriste isključivo glukozu. Ugljikohidrati se pretvaraju u masti, njihovom razgradnjom štede se bjelančevine. Metabolizam ugljikohidrata reguliraju hormoni.

ulceracija, Stvaranje ulkusa.

uganuće, Istezanje i razdor ligamenata zgloba djelovanjem sile koja prelazi fiziološku granicu zglobne pokretljivosti.

ulcera marginalia, Kutni ulkus rožnice.

ugrušak, Želatinozna masa u krvi. V. embolus.

ulna, Kost koja se nalazi na podlaktici i to sa strane gdje je na šaci V. prst. Na proksimalnom dijelu čini lakatni zglob zajedno s humerusom i radijusom, a na distalnom dijelu ručni zglob zajedno s radijusom i kostima karpusa.

ulnaris, Lakatni.

ulcerozni kolitis, Kronična upalna bolest debelog crijeva nepoznata uzroka koju obilježavaju proljevi i rektalna krvarenja kao posljedica upale sluznice kolona i u manjoj mjeri submukoze. Među mogućim uzrocima se spominju psihosomatska priroda, alergija, autoimuna bolest. Češća je u žena i javlja se između 20. i 40. godine. Patološki proces označava akutni upalni proces kolona (debelog crijeva), osobito rektosigmoidnog dijela sa stvaranjem brojnih nepravilnih površinskih ulceracija. S progresijom bolesti dolazi do zadebljanja stijenke i do skraćenja crijeva koje postaje tvrdo i rigidno. Karakteristični simptomi: krvavo-sluzavi proljevi, grčeviti bolovi u donjem dijelu trbuha, anoreksija, opća iscrpljenost, gubitak težine. Razlikuje se tri tipa. Blagi kolitis – stolice su do 4 dnevno, nema znatnijeg krvarenja iz debelog crijeva, poboljšanje bolesti je potpuno i traje do nekoliko tjedana i godina, umjereno teški kolitis kod kojeg bolesnik ima iznad 4 stolice dnevno praćene krvarenjem i čestim pogoršanjima bolesti i teški kolitis kod kojeg bolesnik ima više od 6 proljevastih stolica dnevno, uz krvarenje iz debelog crijeva, visoku temperaturu, dehidraciju, anemiju i gubitak težine.

ulkus, Lokalni defekt na površini organa, kože ili tkiva koji nastaje uslijed raznih patoloških procesa, otpadanjem upalnog, odumrlog (nekrotičnog) tkiva.
Ulkus je oštećenje sluznice želuca ili dvanaesnika na mjestu prisustva kiseline i pepsina. Ulkusi u želucu se zovu gastrični ili ventrikularni ulkusi, a oni u dvanaesniku duodenalni ulkusi. Danas je dokazano da najveći broj ulkusa nastaje kao rezultat infekcije s bakterijom nazvanom Helicobacter pylori. Ostali faktori koji pridonose razvoju ulkusa su način prehrane, stres, pušenje te konzumacija alkohola. Najčešći simptom je bol u vidu žarenja ili probadanja u žličici (područje trbuha gdje se spajaju rebreni lukovi). Bol se najčešće javlja između obroka i u ranim jutarnjim satima. Komplikacije ulkusa su krvarenje koje je karakterizirano pojavom crne stolice i perforacija, medicinski hitno po život opasno stanje.
V. čir.

uremijski sindrom, Sindrom koji nastaje u terminalnoj fazi kroničnog zatajenja bubrega. Sindrom zahvaća promjene na svim organskim sustavima i očituje se kao: blijedosiva boja kože, svrbež i sitna krvarenja kože (petehije), mučnina, povraćanje, proljev, erozivni gastritis, ulkus, anemija, sklonost infekcijama, smanjeni broj leukocita i limfocita u krvi, sklonost krvarenju, gubitak menstruacijskog ciklusa, poremećaj prometa ugljikohidrata, bjelančevina i masti, umor, nesanica, nemir, periferna neuropatija, povišeni krni tlak te ubrzana ateroskleroza.

umjetna oplodnja, Oplodnja žene sjemenom supruga (homoinseminacija) ili drugog davaoca (heteroinseminacija). Vrši se uštrcavanjem sjemena supruga ili drugog davaoca u šupljinu maternice u vrijeme ovulacije. Izvantjelesna oplodnja (tzv. oplodnja u epruveti) također spada u ovaj način oplodnje.
 
Forum Psihijatrija        BMI - indeks tjelesne mase
 
Važna napomena
Sadržaj ove stranice i opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta ili uputa o korištenju pojedinih proizvoda kao niti promocija pojedinih proizvoda kao takvih. Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije a svi korisnici ove web stranice suglasni su s činjenicom da osobno snose svaki rizik u vezi s pristupom i korištenjem sadržaja stranice. MedLex ovime isključuje svoju odgovornost za svaku izravnu i/ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove web stranice kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju iste stranice, koja sadržava i informacije trećih strana i linkove na druge stranice na Internetu nad kojima MedLex nema nikakvu kontrolu te stoga ne daje nikakva jamstva u pogledu točnosti ili bilo koje druge karakteristike takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za te informacije.
 
TopOfBlogs Health Blogs zdravlje, medicina, medicinski leksikon, medicinski rječnik, medicinski leksikon, upala, poremećaj, lijekovi, liječenje, simptomi, bolest, hrana, srce, koža, krvotok, disanje, alergija, cirkulacija, bolesti, stanja, mkb, savjeti, stres Free counter and web stats Medicinski leksikon, rječnik i enciklopedija Health Blog Directory
CroLinks | BiH Link | Online Marketing | Jahu.net | link directory | Free Blog Directory | blogville.us | Lawyer vs. Attorney | Credit Cards | Credit Cards Glossary | Free Anti Spam Tools | Free Web | Free 4 me | Information About Croatia | Insurance | Self Improvement