A - B - C - Č - Ć - D - - Đ - E - F - G - H - I - J - K - L - Lj
 
M - N - Nj - O - P - Q - R - S - Š - T - U - V - W - X - Y - Z - Ž

 


Brzi pristup    Dijagnostika    Laboratorijski nalazi    Operacije i zahvati    Koža


pretraživanje leksikona i enciklopedije       

Najčešći upiti

Wilsonova bolest, Rijetka, nasljedna bolest koja se očituje tremorom, ukočenošću mišića, te problemima s govorom i demencijom.
Kongenitalna kronična bolest jetre koja je posljedica abnormalnog metabolizma bakra. Zbog nekih genetskih defekata dolazi do nagomilavanja i taloženja bakra u tkivima kao što su jetra, mozak, oči, bubrezi. Krajnja je posljedica oštećenje zahvaćenih tkiva. U odraslih se oboljelih često pojavljuju degenerativne promjene zglobova koje nalikuju osteoartritisu (osteoartrozi). Najčešće su simetrično zahvaćeni zglobovi na rukama, koljena i gležnjevi. Fizikalnim se pregledom zglobova može ustanoviti koštana oteklina, bolnost i pucketanje (krepitacije) u zahvaćenim zglobovima. Nema jasnih znakova upale zahvaćenog zgloba. Zglobne se tegobe mogu uspješno kontrolirati primjenom nesteroidnih antireumatika, no potrebno je liječiti posljedice osnovnog procesa (tj. odlaganja bakra), a to se postiže primjenom d-penicilamina. Prognoza bolesti ovisi o zahvaćanju vitalnih organa, a zahvaćanje zglobova je od sporedne važnosti.

Wilmsov tumor, Nefroblastom. Maligni tumor bubrega. Najčešće se javlja u prve četiri godine života.

Widalova reakcija, Aglutinacijski test kojim se u serumu dokazuje prisutnost protutijela protiv salmonele koja uzrokuje trbušni tifus.

Whippleova bolest, Rijetka bolest probavnog sustava u kojoj je zahvaćeno tanko crijevo i pridruženo limfatičko tkivo. Riječ je o bolesti s dokazanim infektivnim uzročnikom. Klinički se očituje probavnim tegobama (malapsorpcija i steatoreja, tj. neprimjerena resorpcija masti iz crijeva s posljedičnom pojavom prekomjerne količine masti u stolici), povećanjem limfnih čvorova te artritisom. Bolest obično započinje zgloboboljama i upalom zglobova koji prethode pojavi probavnih tegoba (ponekad i nekoliko godina). Zahvaćeni su gležnjevi, koljena i ručni zglobovi. S obzirom na to da se promjene premještaju s jednog velikog zgloba na drugi, ponekad se zamijeni s reumatskom vrućicom. U osoba s antigenom tkivne podudarnosti HLA B27 često je zahvaćanje sakroilijakalnih zglobova i aksijalnog skeleta. Epizode bolova i upale potraju po nekoliko dana i obično prolaze bez trajnih deformacija zglobova. Ponovne pojave i remisije uobičajene su u Whippleovoj bolesti. Bolest se liječi antibioticima, a zglobno zahvaćanje nesteroidnim antireumaticima.

Weilova bolest, Drugo ime za leptospirozu (latinski leptospirosis), zaraznu bolest koju uzrokuje bakterija iz roda spiroheta Leptospira icterohaemorrhagie. Bolest uglavnom prenose sitni glodavci. Obično počinje naglo glavoboljom i visokom temperaturom, bolovima u mišićima, a nakon nekoliko dana pojavljuje se žutica. Moguć je razvoj oštećenja bubrega. Pojava bolova i upale u zglobovima tijekom leptospiroze zapravo je rijetka, no ono što je reumatolozima čini zanimljivom jest relativno često zahvaćanje zgloba kuka infekcijom. Uz to obično su zahvaćeni i mali zglobovi na kralježnici. Kao i sve druge zarazne bolesti i leptospiroza se liječi antibioticima (penicilinom). Na vrijeme liječena bolest ima dobru prognozu.

Weberov pokus, Uspoređivanje koštane vodljivosti jednog uha s koštanom vodljivosti drugoga, u iste osobe.

Wegenerova granulomatoza, Upalna reumatska bolest krvnih žila, poznata i kao Wegenerov vaskulitis, odnosno jedna vrsta vaskulitisa. Mehanizam nastanka i razvoja WG razlikuje se od većine drugih vaskulitisa. Osnovno patohistološko obilježje WG jest stvaranje upalnih tvorbi – granuloma, u stijenci zahvaćene žile i nekroza njezine stijenke. Tipično je zahvaćanje pluća i bubrega bolešću (takozvani renopulmonalni sindrom), ali moguće je zahvaćanje bilo kojeg organa. Zglobovi su obično prolazno zahvaćeni bez trajnijih posljedica. Nije poznat uzročnik odnosno uzročni faktor koji dovodi do nastanka bolesti, a najčešće su spominjani infektivni agensi (bakterije, virusi). Dijagnoza se temelji na kliničkoj slici (uporni simptomi upale gornjih dišnih puteva i sinusa, znakovi upale pluća), laboratorijskim i radiološkim nalazima koji potvrđuju afekciju bubrega i pluća, biopsijom zahvaćenog tkiva (pluća ili bubrega). Ciklofosfamid je osnovni lijek za Wegenerovu granulomatozu, a alternativno se može rabiti azatioprin. Glukokortikoidi se također primjenjuju, ali za razliku od drugih upalnih reumatskih bolesti nemaju tako značajnu ulogu.

Wadaov test, Ispitivanje kojim se utvrđuje u kojoj polovici mozga je lociran centar za govor.

Waaler-Roseov test, Vrlo često upotrebljavana standardizirana laboratorijska metoda u reumatologiji i kliničkoj imunologiji. WR-testom ustanovljava se nazočnost takozvanih reuma faktora u krvi bolesnika. Reuma faktori su imunoglobulinska protutijela usmjerena protiv dijelova molekula vlastitih imunoglobulina. U WR-testu se ovčji eritrociti oblažu imunoglobulinima i potom izlažu serumu ispitanika. Ako u serumu ispitanika ima reuma faktora, oni će se vezati na eritrocite, što se potom prikladnim postupcima može učiniti vidljivim. Serum ispitanika zatim se razrjeđuje, a rezultat se izražava kao vrijednost razrjeđenja seruma u kojem je još moguće potvrditi nazočnost reuma faktora (primjerice 1:32, 1:64, 1:128,…). Najmanjim se pozitivnim rezultatom smatra titar 1:64 (odnosno 1:32 u nekim laboratorijima). Waaler-Roseov test pozitivan je u reumatoidnom artritisu (90% bolesnika), u nekim drugim upalnim artropatijama, ali treba imati na umu da može biti pozitivan u cijelom nizu raznih bolesti i stanja (najčešće prolazno). Danas postoje preciznije i reproducibilnije biokemijske metode za dokazivanje reumatoidnog faktora tako da se WR-test pomalo povlači iz uporabe.

Wenckebachova periodika, Poremećaj srčanog ritma uzrokovan povremenim prekidom prijenosa impulsa s pretklijetki na klijetke.

Wenckebachov snop, Snop mišićnih vlakana koji spaja desnu pretklijetku i ušće šupljih vena.

wart, Izraslina na koži, koju uzrokuje virus.

Whippleova operacija, pankreatikoduodenoktomija, kirurško liječenje karcinoma gušterače, operativno se odstranjuje dio gušterače ili cijela gušterača uz dio želuca, dvanaesnik te žučne vodove (tzv. Whippleova operacija ili pankreatikoduodenoktomija). Nakon odstranjenja gušterače obavezna je doživotno nadomjesno uzimanje inzulina i enzima gušterače.
 
Forum Psihijatrija        BMI - indeks tjelesne mase
 
Važna napomena
Sadržaj ove stranice i opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta ili uputa o korištenju pojedinih proizvoda kao niti promocija pojedinih proizvoda kao takvih. Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije a svi korisnici ove web stranice suglasni su s činjenicom da osobno snose svaki rizik u vezi s pristupom i korištenjem sadržaja stranice. MedLex ovime isključuje svoju odgovornost za svaku izravnu i/ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove web stranice kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju iste stranice, koja sadržava i informacije trećih strana i linkove na druge stranice na Internetu nad kojima MedLex nema nikakvu kontrolu te stoga ne daje nikakva jamstva u pogledu točnosti ili bilo koje druge karakteristike takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za te informacije.
 
TopOfBlogs Health Blogs zdravlje, medicina, medicinski leksikon, medicinski rječnik, medicinski leksikon, upala, poremećaj, lijekovi, liječenje, simptomi, bolest, hrana, srce, koža, krvotok, disanje, alergija, cirkulacija, bolesti, stanja, mkb, savjeti, stres Free counter and web stats Medicinski leksikon, rječnik i enciklopedija Health Blog Directory
CroLinks | BiH Link | Online Marketing | Jahu.net | link directory | Free Blog Directory | blogville.us | Lawyer vs. Attorney | Credit Cards | Credit Cards Glossary | Free Anti Spam Tools | Free Web | Free 4 me | Information About Croatia | Insurance | Self Improvement