A - B - C - Č - Ć - D - - Đ - E - F - G - H - I - J - K - L - Lj
 
M - N - Nj - O - P - Q - R - S - Š - T - U - V - W - X - Y - Z - Ž

 


Brzi pristup    Dijagnostika    Laboratorijski nalazi    Operacije i zahvati    Koža


pretraživanje leksikona i enciklopedije       

Najčešći upiti

želučana gripa, Ova bolest poznata je i kao virusni gastroenteritis, Norwalk-viroza, infekcija rotavirusom, rotaviroza, enterična adenoviroza, "crijevna gripa", crijevna viroza. Spada u grupu zaraznih bolesti.
Što je to?
Upala želuca i crijeva praćena povraćanjem, vodenastim proljevom i grčevima u trbuhu.
Opis bolesti
Virusi uzrokuju 30 do 40 posto slučajeva infektivnog proljeva u razvijenom svijetu. Nakon infekcija gornjeg respiratornog trakta, virusni gastroenteritis je druga najčešća bolest. Gastroenteritis mogu uzrokovati mnoge vrste virusa, ali su najčešći vrlo zarazni rotavirus, virus Norwalk i neki serotipovi adenovirusa. Rotavirus je vodeći uzročnik jakog proljeva u djece (najveća učestalost u djece u dobi od 3-15 mjeseci), a može se javiti i kod odraslih koji su u bliskom kontaktu sa zaraženim djetetom (obično s blažim simptomima). Rotavirusne infekcije najčešće se javljaju zimi u područjima s umjerenom klimom. Virus Norwalk je glavni uzročnik epidemijskog gastroenteritisa u djece i odraslih tijekom cijele godine. Virusi koji su slični virusu Norwalk česti su kod djece školske dobi. Epidemije virusnih proljeva obično se šire fekalno-oralnim putem. Isto tako je moguć prijenos s osobe na osobu kapljično. Ove viruse često nalazimo u zagađenoj hrani ili u vodi za piće. Simptomi se pojavljuju od 1 do 3 dana nakon uzimanja zagađene hrane ili vode.
Tko ih dobiva?
Rotavirusi uzrokuju teške gastroenteritise kod dojenčadi i male djece. Teška dehidracija i smrt može nastupiti u grupi djece mlađe dobi. Virus uzrokuje 50% hospitalizacija djece s proljevima. Epidemije se mogu dogoditi i u kolektivima kao što su domovi umirovljenika. Uglavnom do treće godine života većina je djece stekla protutijela na taj virus. Gastroenteritis najčešće pogađa mlade, starije osobe i ljude s oslabljenim imunološkim sistemom. Učestalost je dvoje od tisuću ljudi.
Simptomi
* vodenasti proljev (rijetko stolica sadrži sluz ili krv) koji kod rotavirusa traje 3-5 dana, kod virusa Norwalk 1-2 dana, a kod adenoviroze 1-2 tjedna), * grčevi u trbuhu, * povraćanje u 90% bolesnika, a izraženije je u djece, * mučnina.
Dodatni simptomi koji mogu biti povezani s bolešću: * glavobolja, * gubitak težine, * povraćanje krvi, * pretjerano znojenje, * hladno-vlažna koža, * bol u mišićima (mialgija), * ukočenost zglobova, * inkontinencija, * temperatura iznad 39 °C u 30% oboljelih, * drhtavica, * slabi apetit
Koje pretrage može napraviti moj liječnik?
Virusni gastroenteritis dijagnosticira se na temelju kliničke slike. Nalaz kulture stolice može isključiti bakterijske uzročnike bolesti. Infekcije rotavirusima i adenovirusima mogu se brzo dijagnosticirati korištenjem komercijalnih testova (otkrivanje virusnih antigena u stolici).
Liječenje
Cilj liječenja je nadomještanje tekućine i elektrolita (soli i minerala) izgubljenih proljevom. Antibiotska terapija nije učinkovita kod virusnih oboljenja. Općenito se ne primjenjuju lijekovi protiv proljeva, tzv. antidijaroici jer oni mogu produžiti infekciju. Mjere samoliječenja kako bi se izbjegla dehidracija uključuju uzimanje otopine elektrolita (oralna rehidracijska tekućina koja se može kupiti u slobodnoj prodaji) kako bi se nadomjestila tekućina izgubljena proljevom što je osobito važno kod male djece. Kako je rizik od dehidracije veći kod dojenčadi i male djece, roditelji moraju pažljivo pratiti broj pelena koje su promijenili dnevno kada je dijete bolesno. Soda i obična voda ne nadomještaju elektrolite potrebne djeci koja su dehidrirala od povraćanja i proljeva. Promjena prehrane obično će koristiti kod djece s proljevima dok proljev ne stane. Ne treba jesti jako masnu, slatku i začinjenu hranu. Treba djetetu strpljivo davati male količine mlakog čaja od šipka ili pravog čaja. Bolesnici s proljevima koji zbog mučnine nisu u mogućnosti uzimati tekućinu na usta možda će trebati infuziju, posebno mala djeca. Budite strpljivi s djecom i nudite im često manje količine ohlađenog čaja od šipka. Dijete može jesti uobičajenu hranu samo ne jako masnu i slatko. Osobe koje uzimaju diuretike moraju biti pažljivi kod proljeva i možda će morati prestati uzimati diuretike za vrijeme akutne faze proljeva. (Uvijek je potrebno savjetovati se sa liječnikom prije nego se prekine terapija propisanog lijeka).
Očekivanja (prognoza)
Većina će se infekcija riješiti spontano. Djeca mogu biti teško bolesna zbog dehidracije koju je uzrokovao proljev.
Komplikacije
Dehidracija je glavna komplikacija.
Kontaktiranje liječnika
Potražite liječnika ako ne možete nadoknaditi tekućinu, a javljaju se simptomi dehidracije, osobito kod malog djeteta, uključujući slabo izlučivanje mokraće, slabost ili vrtoglavica, suha usta, upale oči, udubljena fontanela (meka točka na glavi novorođenčeta i dojenčeta) i smetenost (konfuzija). Također se savjetujte s liječnikom ako proljev traje više od nekoliko dana i ako je u stolici primijećena krv.
Prevencija
Većina se infektivnih mikroorganizama prenosi neopranim rukama. Prevencija se najbolje postiže kroz odgovarajući postupak sa hranom i pranjem ruku nakon korištenja toaleta i kad god su ruke uprljane. Dojenje vjerojatno pruža određenu zaštitu od infekcije. Nakon mijenjanja pelena treba temeljito prati ruke sapunom i vodom, a samo mjesto mijenjanja pelena treba dezinficirati.
Izvor: plivazdravlje.hr

žutica, Žuta pigmentacija kože i bjeloočnica bilirubinom. Nastaje kao posljedica povišene količine žučnog pigmenta u krvi (hiperbilirubinemije). Klinički je prepoznatljiva ako je koncentracija bilirubina veća 35 µmol /L. Koža i bjeloočnice su pigmentirano žuto. Važno je znati diferencijalno razlikovati hiperbilirubinemijsku žuticu od žutice nastale kao posljedica odlaganja karotina u koži kod hipervitaminoze beta-karotenom koja izaziva žuticu kože, ali ne izaziva žutilo bjeloočnica.

žuto tijelo, Privremena ženska endokrina žlijezda koja nastaje pod utjecajem luteinizacijskog hormona adenohipofize (LH) od stanica Graafova folikula nakon ovulacije.

žučni kamenci, Postojanje kamenaca u žučnom traktu. Po sastavu mogu biti: kolesterolski, miješani i pigmentni.

žučni mjehur, Kruškolika tvorba smještena na donjoj strani jetre. Služi kao spremište žući koja se izbacuje na poticaj probavnog hormona - kolecistokinina.

žučne boje, Proizvodi razgradnje hemoglobina: biliverdin, bilirubin i njegovi derivati.

žuč, Žućkast sekret (i ekskret) jetrenih stanica koji se kontinuirano luči u žučne kanaliće u dnevnoj količini od oko 1L.

žlijezde, Organi građeni od žljezdanih epitelnih stanica specijalizirani za funkciju lučenja (sekrecije).

živčani centri, Dijelovi središnjeg živčanog sustava u kojima se integriraju impulsi iz drugih dijelova živčanog sustava kao i iz čitavog organizma. Izlazni signali iz tih centara upravljaju različitim svjesnim i vegetativnim funkcijama.

živčana stanica, Strukturna i funkcionalna jedinica živčanog sustava.

žilnica, Dio srednje očne ovojnice u području vidnog dijela mrežnice.

žgaravica, Osjećaj žarenja ispod prsne kosti ili visoko u epigastriju sa širenjem u vrat ili katkada u ruke. Najčešće je uzrokovana gastroezofagealnim refluksom.

želučani sok, Vrlo kiseo sekret kojeg luče želučane žlijezde u količini od 1.5-3 L /dan.

željezo, Kemijski element u ljudskom organizmu potreban za sintezu hemoglobina, mioglobina i mnogih enzima.

ždrijelo, Zajednički organ probavnog i dišnog sustava. Smješten je okomito ispred kralježnice, iza nosne i usne šupljine i grkljana. Seže od baze lubanje do donjeg ruba prstenaste hrskavice ili šestog vratnog kralješka, gdje prelazi u jednjak.

žarište (fokus), Ograničen infektivni proces iz kojeg se infekcija može proširiti po cijelom organizmu ili njegovim dijelovima krvlju, limfom, tjelesnim šupljinama ...

žeđ, Nesvjesna i nekontrolirana potreba za tekućinom, do koje dolazi pri smanjivanju količine tekućine u organizmu.
 
Forum Psihijatrija        BMI - indeks tjelesne mase
 
Važna napomena
Sadržaj ove stranice i opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta ili uputa o korištenju pojedinih proizvoda kao niti promocija pojedinih proizvoda kao takvih. Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije a svi korisnici ove web stranice suglasni su s činjenicom da osobno snose svaki rizik u vezi s pristupom i korištenjem sadržaja stranice. MedLex ovime isključuje svoju odgovornost za svaku izravnu i/ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove web stranice kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju iste stranice, koja sadržava i informacije trećih strana i linkove na druge stranice na Internetu nad kojima MedLex nema nikakvu kontrolu te stoga ne daje nikakva jamstva u pogledu točnosti ili bilo koje druge karakteristike takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za te informacije.
 
TopOfBlogs Health Blogs zdravlje, medicina, medicinski leksikon, medicinski rječnik, medicinski leksikon, upala, poremećaj, lijekovi, liječenje, simptomi, bolest, hrana, srce, koža, krvotok, disanje, alergija, cirkulacija, bolesti, stanja, mkb, savjeti, stres Free counter and web stats Medicinski leksikon, rječnik i enciklopedija Health Blog Directory
CroLinks | BiH Link | Online Marketing | Jahu.net | link directory | Free Blog Directory | blogville.us | Lawyer vs. Attorney | Credit Cards | Credit Cards Glossary | Free Anti Spam Tools | Free Web | Free 4 me | Information About Croatia | Insurance | Self Improvement