A - B - C - Č - Ć - D - - Đ - E - F - G - H - I - J - K - L - Lj
 
M - N - Nj - O - P - Q - R - S - Š - T - U - V - W - X - Y - Z - Ž

 


Brzi pristup    Dijagnostika    Laboratorijski nalazi    Operacije i zahvati    Koža


pretraživanje leksikona i enciklopedije       

Najčešći upiti

apendicitis, Akutna, najčešće gnojna upala crvuljka.
akutni apendicitis, Akutna upala crvuljka (slijepog crijeva). Bol započinje u području pupka praćena mučninom, sa premještanjem boli nakon par sati u desni donji dio trbuha. Trbušna stijenka je napeta i bolna na pritisak. Također se javlja povraćanje i zastoj stolice i vjetrova. Potreban je hitan kirurški postupak (apendektomija – odstranjenje slijepog crijeva).
Uvod
Apendicitis (upala crvuljka slijepog crijeva) je česta bolest, koja, ako se ne liječi adekvatno, može dovesti do komplikacija. Crvuljak je mali dio crijeva kroz koji ne prolazi hrana. Crvuljak se nastavlja na slijepo crijevo ispod ileocekalnog prijelaza.
Građen je od vajnskog sloja, sredine, odnosno mišićnog sloja i unutarnje sluznice. Ova bolest danas čini 2% svih kirurških intervencija. Najčešće se javlja u djetinjstvu i kod adolescenata, ali je moguća pojava i drugim životnim dobima. Bolest jednako napada i muškarce i žene. U nekim slučajevima napad akutnog apendicitisa spontano prolazi, ali češće bolest zahtjeva adekvatan tretman.
Uzrok
U crvuljku se nalaze bakterije koje su dio normalne crjevne flore. Te bakterije crvuljak dobro podnosi, ali ako one postanu virulentne, tada dolazi do upale crvuljka.
Virulenciju bakterija podstiče prepreka na izlazu crvuljka, koja onemogućava izlaz sadržaja. Ta prepreka uzrokuje širenje crvuljka, u kome se nakuplja tekućina i sluz, slabije otiče krv i limfa, a bakterije se nakupljaju. Crvuljak se najčešće zapuši većim količinama nakupljene stolice.
Klinička slika
Simptomi počinju gubitkom apetita, mučninom, povraćanjem, povišenom tjelesnom temperaturom i jakim bolovima u cijelom trbuhu, koji se poslije lokaliziraju na desni, donji dio trbuha.
Do dijagnoze se dolazi pregledom liječnika specijaliste. Mišići u donjem, desnom dijelu trbuha pružaju otpor pri dodiru, a pritiskom na određena mjesta može se naglo pojačati bol.
Jačina simptoma i težina bolesti ovisi o obliku upale crvuljka.
Postoje tri oblika akutne upale crvuljka: kataralni, purulentni i gangrenozni. Kod prvog oblika crvuljak je jako upaljen, napet i povećanog volumena. Kod drugog oblika prisutan je gnoj u apendikularnom lumenu, te se mogu stvoriti multipli apscesi, s mogućim ulceriranjem i pojavom peritonitisa. Kada dođe do zapušenja arterija crvuljka trombima, nastupa gangrenozni oblik. Tada zastaje dotok kisika i krvi u crvuljak, te dolazi do njegovog odumiranja.
Tijek bolesti
Rijetki su slučajevi kada simptomi i upala nestaju spontano. Ali napadi se u većini slučajeva ponavljaju u raznim vremenskim periodima.
Uz pravilan tretman (odmor u krevetu, ledeni oblozi na trbuhu, antibiotici), kod lakših upala, napad se može povući za nekoliko tjedana.
Kod težih slučajeva upale crvuljka bol se širi na cijeli trbuh, tjelesna temperatura raste do 40°, javlja se štucanje i povraćanje, a pacijent je anksiozan i blijed. U tom slučaje je potrebna hitna intervencija, kako bi se izbjegle komplikacije i moguća smrt pacijenta.
Kronični apendicitis
Kronični apendicitis je produljeno upalno stanje crvuljka. U tom slučaju nije moguće spontano izlječenje. Kronični apendicitis se najčešće javlja kod mlađih žena. Postoje dva oblika kroničnog apendicitisa: primami oblik i sekundarni oblik, ali je kirurški zahvat jedina terapija za oba oblika.
Neke osobe pogođene kroničnim apendicitisom se žale na isprekidane bolove u desnom bedrenom području, koji nikada nisu jaki kao kod napada akutnog apendicitisa. Bol se najčešće javlja nakon fizičkog napora, obilnog obroka ili opstipacije. Uz bol se javlja i mučnina, povraćanje, gubitak apetita, osjećaj opće slabosti i opstipacija. Ako se upala proširila na druge organe, može se javiti i povišena tjelesna temperatura.
Za kronični oblike apendicitisa potrebna je rendgenska pretraga, na osnovu koji bi, uz detaljan pregled, liječnik mogao donijeti točnu dijagnozu.
Kada se dijagnoza postavi, kirurška intervencija je jedina terapijska mogućnost.
Izvor: mojezdavlje.net
Ključne riječi: upala crvuljka | trbuh | bakterije | bakterija | apendicitis | opstipacija | mučnina | peritonitis | povraćanje |
 
Forum Psihijatrija        BMI - indeks tjelesne mase
 
Važna napomena
Sadržaj ove stranice i opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta ili uputa o korištenju pojedinih proizvoda kao niti promocija pojedinih proizvoda kao takvih. Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije a svi korisnici ove web stranice suglasni su s činjenicom da osobno snose svaki rizik u vezi s pristupom i korištenjem sadržaja stranice. MedLex ovime isključuje svoju odgovornost za svaku izravnu i/ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove web stranice kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju iste stranice, koja sadržava i informacije trećih strana i linkove na druge stranice na Internetu nad kojima MedLex nema nikakvu kontrolu te stoga ne daje nikakva jamstva u pogledu točnosti ili bilo koje druge karakteristike takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za te informacije.
 
TopOfBlogs Health Blogs zdravlje, medicina, medicinski leksikon, medicinski rječnik, medicinski leksikon, upala, poremećaj, lijekovi, liječenje, simptomi, bolest, hrana, srce, koža, krvotok, disanje, alergija, cirkulacija, bolesti, stanja, mkb, savjeti, stres Free counter and web stats Medicinski leksikon, rječnik i enciklopedija Health Blog Directory
CroLinks | BiH Link | Online Marketing | Jahu.net | link directory | Free Blog Directory | blogville.us | Lawyer vs. Attorney | Credit Cards | Credit Cards Glossary | Free Anti Spam Tools | Free Web | Free 4 me | Information About Croatia | Insurance | Self Improvement