A - B - C - Č - Ć - D - - Đ - E - F - G - H - I - J - K - L - Lj
 
M - N - Nj - O - P - Q - R - S - Š - T - U - V - W - X - Y - Z - Ž

 


Brzi pristup    Dijagnostika    Laboratorijski nalazi    Operacije i zahvati    Koža


pretraživanje leksikona i enciklopedije       

Najčešći upiti

meningokokni meningitis, upala moždanih ovojnica i ovojnica kralješnične moždine
Grupe: Dječje bolesti, Zarazne bolesti
Definicija i epidemiologija
Meningokokni meningitis je infekcija također izazvana bakterijom Neisseria meningitidis koja u ovom slučaju uzrokuje upalu moždanih ovojnica i ovojnica kralješnične moždine. Većina se slučajeva događa kod djece. Meningokok je najčešći uzročnik meningitisa u djece od 2-5 godina i drugi najčešći uzročnik meningitisa u odraslih. Nastup bolesti može biti rapidan i može početi kao infekcija gornjeg dišnog trakta ili grlobolja. Infekcije su češće zimi i u proljeće i mogu uzrokovati lokalne epidemije u vojarnama, školama, vrtićima, studentskim domovima. Rizični faktori podrazumijevaju nedavno izlaganje osobi oboljeloj od meningokoknog meningitisa i nedavnu upalu gornjeg dišnog trakta. Kao što smo već naveli, meningokok do moždanih ovojnica može prodrijeti direktno ili putem krvne struje.
Simptomi
Kožna krvarenja (petehije), visoka temperatura, jaka glavobolja, opće loše stanje, povraćanje i mučnina, ukočenost šije (!), osjetljivost na svjetlo (fotofobija), promjene mentalnog statusa.
Pregled
Fizikalni pregled otkrit će sniženi krvni tlak, ubrzani puls, ukočenu šiju i možda osip.
Laboratorijski testovi u bolnici
Otkrit će povišenu razinu bijelih krvnih zrnaca u krvi, lumbalnom punkcijom otkrit će se povišena razina bijelih krvnih zrnaca u moždanom likvoru, snižena glukoza i visoki proteini, potrebno je obaviti bojanje likvora i kulturu likvora te kulturu krvi (hemokulturu) kako bi se dokazali meningokoki u likvoru ili krvi.
Liječenje
Intravenski antibiotici, najčešće se daje ceftriakson. Kao i kod meningokokne sepse, potrebna je profilaksa kontakata rifampicinom u jednakim dozama. Rano prepoznavanje i liječenje oboljelih od meningokoknog meningitisa je izuzetno važno jer je rizik od smrti i komplikacija visok.
Prognoza
Mala djeca umiru u 5-10% slučajeva od meningitisa i zajedno s odraslima > 50 godina su najrizičnija skupina.
Komplikacije
Oštećenje mozga, smrt, hidrocefalus, gluhoća, paraliza različitih mišića, mentalna retardacija.
Cjepivo
Osim N. meningitidis, česti uzročnik meningitisa u djece je bakterija Haemophilus influenzae. Otkada je u uvedeno obavezno cijepljenje protiv te bakterije (Hib-cjepivo), značajno se smanjila incidencija novorođenačkog meningitisa. Zbog istog razloga se ispituje cjepivo protiv N. meningitidis tipa A i C koje najčešće uzrokuju bolest u predškolske djece i tinejdžera, a u SAD-u je takvo cjepivo odnedavno i dostupno.
Izvor: plivazdravlje.hr
 
Forum Psihijatrija        BMI - indeks tjelesne mase
 
Važna napomena
Sadržaj ove stranice i opisi bolesti namijenjeni su isključivo informiranju i prosvjećivanju opće populacije te nipošto ne zamjenjuju liječničku dijagnozu. Za sve dodatne informacije vezane uz Vaše zdravlje obratite se svojem liječniku. Svrha ovdje iznesenih informacija nije davanje medicinskih savjeta ili uputa o korištenju pojedinih proizvoda kao niti promocija pojedinih proizvoda kao takvih. Ova web stranica ne sadrži potpune medicinske informacije a svi korisnici ove web stranice suglasni su s činjenicom da osobno snose svaki rizik u vezi s pristupom i korištenjem sadržaja stranice. MedLex ovime isključuje svoju odgovornost za svaku izravnu i/ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove web stranice kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju iste stranice, koja sadržava i informacije trećih strana i linkove na druge stranice na Internetu nad kojima MedLex nema nikakvu kontrolu te stoga ne daje nikakva jamstva u pogledu točnosti ili bilo koje druge karakteristike takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za te informacije.
 
TopOfBlogs Health Blogs zdravlje, medicina, medicinski leksikon, medicinski rječnik, medicinski leksikon, upala, poremećaj, lijekovi, liječenje, simptomi, bolest, hrana, srce, koža, krvotok, disanje, alergija, cirkulacija, bolesti, stanja, mkb, savjeti, stres Free counter and web stats Medicinski leksikon, rječnik i enciklopedija Health Blog Directory
CroLinks | BiH Link | Online Marketing | Jahu.net | link directory | Free Blog Directory | blogville.us | Lawyer vs. Attorney | Credit Cards | Credit Cards Glossary | Free Anti Spam Tools | Free Web | Free 4 me | Information About Croatia | Insurance | Self Improvement